vineri, 19 iulie, 2024

Vor fi pensii recalculate a doua oară! Daniel Baciu: „Este foarte clar specificat în lege!”

A apărut o nouă modificare în legea pensiilor care va aduce a doua recalculare pentru anumite categorii de pensionari. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut acest anunț, explicând că această recalculare va afecta pensionarii care primesc sporuri pentru care se plătesc contribuții. Este o modificare semnificativă în legea pensiilor, deoarece până acum aceste sporuri nu erau luate în considerare în calculul pensiilor.

Vor fi pensii recalculate a doua oară!

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că vor fi pensii recalculate a doua oară. Aceste sporuri includ venituri brute care provin din sporuri cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acorduri globale sau diverse prime și sporuri primite sporadic pe parcursul activității. De la 1 septembrie 2024, aceste sporuri vor fi luate în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra lor să fi fost datorate și achitate contribuții de asigurări sociale.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a declarat şeful CNPP, Daniel Baciu.

Vor fi afectați cei care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024

Schimbarea va afecta atât pensionarii viitori, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și pensionarii aflați deja în plată. Pentru aceștia din urmă, dacă sporurile nu sunt deja în dosarele lor de pensie, vor trebui să obțină adeverințe de la angajatorii lor anteriori pentru a demonstra existența acestor sporuri.

Totuși, pentru cei care deja au aceste sporuri în dosarele lor de pensie, acestea vor fi luate în calcul automat de către Casa de Pensii, fără a mai fi necesară prezentarea de adeverințe suplimentare.

„Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai spus Daniel Baciu.

Această modificare în legea pensiilor, prin care vor fi pensii recalculate a doua oară, urmărește să asigure o mai mare corectitudine și echitate în stabilirea pensiilor, luând în considerare toate veniturile pe care un pensionar le-a obținut în timpul vieții active și pentru care a contribuit la sistemul de asigurări sociale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.