vineri, 12 iulie, 2024

Poți ieși la pensie mai devreme, fără penalizare! Ministrul Muncii a spus ce trebuie făcut

Poți ieși la pensie mai devreme și fără penalizare! Informația a fost confirmată de către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Aceasta a oferit detalii privind condițiile ce trebuie îndeplinite în acest sens.

Poți ieși la pensie mai devreme!

Conform noului cadru legislativ referitor la pensii, cetățenii români vor avea opțiunea de a solicita pensionarea anticipată fără a suferi penalizări.

„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații”, a transmis ministrul muncii.

Conform declarațiilor ministrului, în prima situație, în care se poate ieși la pensie fără penalizare, este atunci când s-au acumulat 40 de ani de stagiu contributiv. Cu alte cuvinte, în cazul unui bărbat a cărui vârstă de pensionare este de 65 de ani, dacă acesta are un stagiu de cotizare de 40 de ani, poate ieși la pensie la vârsta de 60 de ani fără nicio penalizare, beneficiind de toate drepturile.

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii a spus care sunt categoriile de români care pot alege să continue activitatea profesională și criteriile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească.

„Apreciem că persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute lege, au un drept de opțiune, respectiv acela de a opta pentru continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Lipsa acestui demers de a opta pentru continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii și solicitarea deschiderii dreptului de pensie”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.

În ce caz nu se poate solicita pensia pentru limita de vârstă

Este esențial să evidențiem că atunci când o persoană optează să-și continue activitatea profesională până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului și folosind același contract de muncă sau raport de serviciu, nu poate solicita pensia pentru limită de vârstă.

Cu toate acestea, conform articolului 19 alineatul (2) din normele de aplicare a legii, prevederile articolului 46 alineatul (2) din lege nu se aplică persoanelor care, după înscrierea la pensie pentru limită de vârstă, continuă să lucreze la vârsta standard de pensionare în baza unui alt contract individual de muncă sau raport de serviciu, chiar și la un alt angajator.

Prin continuarea activității folosind același contract de muncă după îndeplinirea condițiilor de pensionare, fără a cumula pensia cu salariul, asiguratul are dreptul la punctele de stabilitate acordate conform articolului 85 alineatul (3) din Legea nr. 360/2023.

Poți ieși la pensie mai devreme, fără penalizare. Simona Bucura-Oprescu a explicat că, în cazul pensionării anticipate, persoanele care au un stagiu contributiv de minim 35 de ani pot beneficia de o reducere a penalizării, de la 30%, conform legislației anterioare (Legea 263/2010), la 24%, conform prevederilor noului act normativ. Această schimbare vine în ajutorul celor care doresc să se retragă mai devreme din activitate și să primească o pensie mai generoasă, oferindu-le o alternativă mai avantajoasă și încurajând astfel accesul la pensionare anticipată.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.