vineri, 12 iulie, 2024

Persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca cele asigurate! Anunțul a fost făcut de șeful Casei de Asigurări de Sănătate

Președintele CNAS, Valeria Herdea, a anunțat că, începând cu 1 iulie 2024, vor avea loc modificări semnificative pe piața serviciilor medicale. Acest anunț a fost făcut în contextul unei întâlniri de lucru cu profesioniștii din domeniul sănătății de la Târgu Mureș. Dr. Herdea a subliniat că se lucrează la încheierea unui nou contract astfel că, persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca cele asigurate, existând sprijin din partea Băncii Mondiale.

Persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca cele asigurate

Noul contract va suferi unele modificări, însă acestea nu vor fi spectaculoase și se va menține în mare parte în linie cu valorile contractului actual.

„Încercăm să modificăm un contract în care vor fi câteva noutăți, nu spectaculoase. Dar cred că dacă vom reuși împreună – nu singură, împreună, eu îmi asum, dar vreau să vă asumați alături de mine și de toți acești oameni care și-au pus pielea în joc – vreau să vă rog frumos să vă asumați și să faceți tot ce trebuie în așa fel încât, la 1 iulie 2024, să putem continua, măcar cu aceleași valori, acest contract în așa fel încât să-l ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Ăsta ar fi punctul unu, echilibru și stabilitate, punctul doi și trei în sistem”, a transmis Valeria Herdea.

Valeria Herdea, în calitate de conducător al CNAS, a evidențiat că în noul contract, de la 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor beneficia de aceleași drepturi ca cele asigurate. Acest lucru este susținut de promisiunea din partea Băncii Mondiale că serviciile medicale respective vor fi acoperite.

Valeria Herdea a subliniat că „în sistemul medical, întâmplător sau nu, există și bani”. Unul dintre obiectivele sale este să sprijine medicii în identificarea acestor resurse și să faciliteze dezvoltarea serviciilor lor.

„La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, și-a propus să aducă și serviciile în atenția noastră și să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate și promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleași drepturi ca și persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituție scrie că suntem cu toții egali”, a precizat șefa CNAS.

Există 190 de localități care nu beneficiază de asistență medicală

Șefa CNAS a subliniat că se depun eforturi pentru schimbarea mai multor aspecte, însă recunoaște că este o sarcină dificilă. Ea a adăugat că anul în curs este unul dificil, plin de provocări și încercări. Președintele CNAS a adăugat că, deși are o înțelegere profundă a sistemului, atât din perspectiva pacientului, cât și din cea a medicului, există numeroase provocări. Cu toate acestea, se concentrează pe identificarea soluțiilor adecvate.

Valeria Herdea a explicat că în prezent există 10.070 de medici care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dintre aceștia, 3.473 sunt medici de familie care furnizează asistență medicală ambulatorie, iar 1.059 sunt specializați în asistența paraclinică. În plus, există 372 de medici care activează în spitale civile și 342 în spitale private.

În privința medicilor de familie, Herdea a evidențiat existența a 1.529 de locuri neocupate pentru medici de familie și 190 de localități fără puncte de lucru, unde asistența medicală este complet absentă. De asemenea, 1.043 de localități se confruntă cu un deficit de medici de familie.

Referitor la finanțare, Herdea a precizat că au solicitat 90 de miliarde de lei, dar au primit doar 62 de miliarde. Din această sumă, 44,5 miliarde sunt alocate pentru bunuri și servicii, distribuite astfel: 30% pentru spitale, 8% pentru medicina de familie, 6% pentru ambulator și 1% pentru stomatologie. De asemenea, a menționat că există 17 programe curative la CNAS, în timp ce programele de prevenție sunt gestionate de Ministerul Sănătății. Dr. Herdea a subliniat că se lucrează la încheierea unui nou contract astfel că, persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca cele asigurate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.