luni, 4 decembrie, 2023

Vrea PSD alegeri anticipate? De ce ar face asta

Surse din mediul politic românesc susțin că vrea PSD alegeri anticipate. De ce ar face asta, în condițiile în care mariajul de conjunctură cu PNL pare a funcționa destul de bine și Marcel Ciolacu s-a autopropus candidat la prezidențialele de anul viitor, din partea alianței PSD-PNL, în tandem cu Nicolae Ciucă pe post de premier.

De ce ar vrea PSD alegeri anticipate

Mai mulți analiști politic, dar și deputați social democrați au lansat ideea că PSD și-ar dori alegeri anticipate.

Deputatul social democrat Gabriel Zetea a susținut că PSD o să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului și vom avea alegeri anticipate în România.

Pesediștii spun că această idee ar fi mai mult o pisică arătată PNL pentru a-i determina pe liberali să nu mai blocheze rotativa guvernamentală și să-l lase pe Ciolacu să se instaleze ca premier. Mai mult, această idee lansată ar trebui să fie un avertisment pentru președintele dumneavoastră, Klaus Iohannis, în cazul în care ar îndrăzni să nu-l numească pe Ciolacu drept prim ministru.

Social democrații sunt ferm convinși în aceste zile că rotația premierilor și venirea lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru se va produce în luna mai și că PNL va respecta protocolul. Pentru asta, ar trebui ca Nicolae Ciucă să-și depună demisia. Pentru a-l determina pe generalul cu 4 stele să facă asta, pesediștii i-au promis acestuia scaunul de șef al Senatului, deoarece Ciucă nici nu vrea să ia în calcul o revenire la Ministerul Apărării, mai ales în contextul actual, cu război la azvârlitură de băț de granițele țării.

Este PSD în scădere?

Analiștii politic avansează o altă variantă pentru care PSD ar forța alegerile anticipate. Aceștia susțin că PSD se erodează și procentul de 40%, cu care era creditat la intrarea în Guvernul de conjunctură cu PNL, a cam devenit istorie. De atunci, social democrații au oscilat între 32% și 37%, ultimele sondaje dând PSD la 32%, după ce ar fi coborât chiar și la 28 %.

Întrebarea care se pune este ce se va întâmpla cu PSD în momentul în care se va produce rotativa guvernamentală și Marcel Ciolacu ar face rocada cu Nicolae Ciucă. Unde mai pui că alegerile de anul viitor l=ar prinde pe liderul PSD pe scaunul de premier.

E clar că, în asemenea condiții, lumea va percepe PSD ca fiind la putere și direct responsabil de toate deciziile politice luate. Tocmai de aceea, susțin analiștii politici, liderii social democrați ar dori să forțeze alegerile anticipate acum, când PNL dă prim ministrul, iar românii sunt extrem de nemulțumiți de situația economică din țară, cu salarii și pensii care nu țin pasă cu inflația.

Analiștii politici sunt de părere că și liberalii ar fi de acord cu alegeri anticipate, undeva în toamnă, deoarece și procentul lor este în scădere.

E greu, totuși, de crezut că vrea PSD alegeri anticipate, deoarece sta ar însemna un proces extrem de dificil din punct de vedere constituțional. În primul rând, trebuie să cadă două guverne succesive. Vă reamintiți, probabil, momentul în care înainte de pandemie, până să fie pus Florin Cîțu a fost propus din Ludovic Orban, iar Curtea Constituțională a spus că nu poți să vii cu propuneri doar pentru a le pica. Tocmai de aceea, procedeul alegerilor anticipate este dificil de pus în aplicare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite