luni, 15 aprilie, 2024

Ai primit bani și nu i-ai declarat? Iată ce riști să-ți facă ANAF

Obligațiile fiscale reprezintă o componentă inevitabilă a vieții fiecăruia dintre noi, iar respectarea acestora este esențială pentru evitarea problemelor legale și financiare. În România, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are un rol crucial în verificarea situației fiscale personale a contribuabililor în conformitate cu legislația în vigoare. Dacă ai primit bani și nu i-ai declarat la ANAF te expui unor riscuri serioase. Înțelegerea procesului de verificare și a riscurilor asociate poate oferi claritate și siguranță contribuabililor.

Ce riști dacă ai primit bani și nu i-ai declarat la ANAF

Etapa în care autoritatea fiscală stabilește veniturile impozabile ale contribuabilului este crucială în procedura de verificare a situației fiscale personale. Metodele indirecte utilizate în acest scop trebuie înțelese și examinate în detaliu, pentru ca persoanele vizate de aceste verificări să se poată pregăti corespunzător cu documente justificative.

Să luăm în considerare un exemplu concret al unei persoane fizice care se confruntă cu riscuri de neconformare la declararea veniturilor impozabile, identificate în urma unei analize de risc efectuate de autoritatea fiscală. În astfel de cazuri, organele fiscale au obligația de a trimite contribuabilului o notificare de conformare, oferindu-i acestuia posibilitatea de a rectifica situația înainte de a începe o verificare amănunțită. În cazul în care riscurile fiscale persistă, verificarea propriu-zisă începe, iar contribuabilul este obligat să depună o declarație de patrimoniu și de venituri detaliată, însoțită de documente justificative.

În cadrul verificării, inspectorii ANAF examinează atent documentele și informațiile referitoare la fluxul de fonduri al contribuabilului și evoluția patrimoniului acestuia. Este esențial de menționat că contribuabilul are dreptul de a depune orice documente și informații pe care le consideră necesare pentru clarificarea situației sale fiscale. Unul dintre aspectele cruciale ale verificării este selectarea și aplicarea uneia dintre metodele indirecte de stabilire a veniturilor prevăzute de legislație. Aceste metode, precum cea a sursei și utilizării fondurilor sau cea a fluxurilor de trezorerie, sunt folosite în funcție de particularitățile fiecărui caz și pot avea consecințe semnificative asupra impozitelor datorate.

Cum se face verificarea situației fiscale a contribuabililor

Persoanele care nu declară la ANAF o moștenire se expun unor riscuri serioase. Una dintre cele mai frecvente metode de verificare fiscală este cea a sursei și utilizării fondurilor, care este selectată atunci când există suspiciuni că persoana controlată a cheltuit mai mult decât venitul declarat.

Procesul de analiză începe prin identificarea cheltuielilor efectuate în perioada examinată și a sumelor de bani utilizate, inclusiv finanțarea societăților deținute prin împrumut-acționar. De asemenea, sunt luate în considerare veniturile din surse cunoscute, cum ar fi salariile, dividende sau alte sume raportate către autorități. Dacă, în final, cheltuielile înregistrate în perioada analizată depășesc totalul veniturilor din surse cunoscute, se presupune că persoana a utilizat alte surse de finanțare. Dacă aceste surse suplimentare nu sunt identificate, ele sunt considerate venituri neidentificate și sunt impozitate conform legislației fiscale în vigoare.

Este important de menționat că, începând cu 1 iulie 2024, aceste venituri suplimentare vor fi impozitate cu o rată de 70%, în conformitate cu noile reglementări adoptate. Astfel, dacă ai primit bani și nu i-ai declarat la ANAF, va trebui să colaborezi cu autoritățile fiscale de-a lungul procesul de verificare pentru a exclude consecințele nedorite.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.