marți, 28 mai, 2024

Ajutor de 300 de euro de la stat! Cine primește banii în cont

Autoritățile au anunțat acordarea unui ajutor de 300 de euro de la stat. Banii vin garantat în cont, dar trebuie îndeplinite câteva condiții înainte.

Ajutor de 300 de euro de la stat!

Subvențiile APIA pentru anul 2024 se concentrează pe susținerea crescătorilor de animale prin intermediul programului DR-03. Acest ajutor de stat vizează încurajarea creșterii raselor autohtone aflate în pericol de abandon.

Lista publicată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) evidențiază rasele de vaci, oi, capre, bivolițe și porci care se califică pentru aceste subvenții.

Pentru a putea beneficia de programul DR-03 crescătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Acestea sunt:

Deținerea de femele de reproducție de rasă pură locală, care se află în pericol de abandon conform specificațiilor din Planul Sectorial pentru Agricultură și Creșterea Animalelor pentru perioada 2023-2027.

Animalele acestea trebuie să fie înscrise în registrul genealogic al rasei respective.

Asumarea unui angajament de menținere a activității pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, începând de la data semnării contractului.

Respectarea cerințelor generale și specifice pentru animalele incluse în program.

Păstrarea unei evidențe precise a tuturor activităților agricole legate de implementarea cerințelor impuse, referitoare la efectivele animalelor implicate în program.

Care este valoarea subvențiilor pentru fiecare animal

Crescătorii de animale care respectă cerințele specifice ale angajamentului voluntar pot primi plăți compensatorii pentru menținerea și îngrijirea animalelor de fermă din rase locale aflate în pericol de abandon.

Beneficiarii trebuie să obțină următoarele rezultate:

 • Menținerea constantă a numărului de femele adulte de reproducție de rasă pură, conform specificațiilor stabilite în angajament, pe întreaga durată a acestuia.
 • Asigurarea deținerii numărului de urmași femele de rasă pură, stabiliți de către organizația de ameliorare a rasei, până la încheierea perioadei de angajament.

Valoare subvențiilor pentru diferitele specii de animale de fermă este:

 • Ovine: 87 euro pe unitate de muncă agricolă (UVM) pe an.
 • Caprine: 40 euro pe unitate de muncă agricolă (UVM) pe an.
 • Bovine (taurine și bubaline): 200 euro pe unitate de muncă agricolă (UVM) pe an.
 • Ecvidee: 200 euro pe unitate de muncă agricolă (UVM) pe an.
 • Porcine: 300 euro pe unitate de muncă agricolă (UVM) pe an.

Rasele eligibile pentru subvenții sunt:

 • Ovine: Rațca (Valahă cu coarne în tirbușon), Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Țigaie (variante ruginii)
 • Caprine: Alba de Banat
 • Bovine: Sura de Stepă, Bivolul românesc
 • Ecvidee: Shagya Arabă, Lipițan
 • Porcine: Bazna, Mangalița

Cei care beneficiază de ajutor de 300 de euro de la stat pot primi sprijin și în cadrul altor programe prevăzute în Planul Sectorial pentru Agricultură și Creșterea Animalelor pentru perioada 2023-2027.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.