vineri, 14 iunie, 2024

Amendă de până la 700 de lei pentru toți șoferii care fac asta! Toți românii trebuie să știe această modificare din Codul Rutier 2023

Modificarea Codului Rutier 2023 aduce o amendă de până la 700 de lei pentru toți șoferii care nu folosesc permanent luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate drumurile publice. Această obligație exista și înainte în Codul Rutier, dar făcea referire doar la autostrăzi, drumuri expres sau europene. Acum, faza scurtă sau luminile de zi se folosesc în mod obligatoriu inclusiv în localități.

Amendă de până la 700 de lei pentru toți șoferii care fac asta!

Codul Rutier 2023, în România, a fost schimbat, fiind introduse noi sancțiuni pentru șoferii care circulă pe drumurile publice. Una dintre aceste modificări face referire la utilizarea luminilor de zi sau a fazei scurte, iar nerespectarea particularităților legislative se sancționează cu amendă.

Astfel, toți șoferii trebuie să folosească permanent luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate drumurile publice. Obligația exista și în vechiul Cod Rutier, dar făcea referire doar la autostrăzi, drumuri expres sau europene, după cum se arăta în Codul Rutier. Modificarea de acum impune ca faza scurtă sau luminile de zi să fie folosite în mod obligatoriu inclusiv în localități.

Amenzi suplimentare introduse în noul Cod Rutier 2023

Până la modificările făcute în 2023 la Codul Rutier, conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere erau obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă doar când circulau pe autostrăzi, drumuri expres și naționale europene.

Intrarea în vigoarea a Legii 168/2023, face ca potrivit noului Cod Rutier 2023, din România, circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

Potrivit noii legislații în vigoare, din momentul în care ai scos mașina din parcare, indiferent dacă te afli în localitate sau în afara ei, chiar și pe timp de zi, trebuie să ai aprinsă faza scurtă sau luminile de zi (DRL), pe toate drumurile publice.

Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice, se pedepsește cu amenzi de 290 sau 435 de lei. Cea mai mare amendă care poate fi dată este pentru cei care folosesc motociclete sau mopede. Aceștia riscă o amendă de până la 725 de lei, cu mențiunea că legea pentru ei era deja mai strică cu aceste obligații detaliate mai sus încă din 2002.

O altă modificare a Codului Rutier, care prevede amenzi de până la 725 de lei și suspendarea permisului pe loc este cea legată de comportamentul agresiv în trafic. Acesta este caracterizat ca efectuarea de către conducătorul unui vehicul pe drumurile publice a unor manevre de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier.

Acum, modificarea Codului Rutier 2023 aduce o amendă de până la 700 de lei pentru toți șoferii care nu folosesc permanent luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate drumurile publice.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite