miercuri, 24 iulie, 2024

Cod rutier 2023: Schimbare majoră privind contestarea amenzii! Legea merge la promulgare

Un proiect adoptat recent de deputați vizează o schimbare majoră în Cod rutier 2023, privind contestarea amenzii. Este vorba despre posibilitatea ca șoferii să poată contesta amenzile primite şi la judecătoria din zona în care conducătorul auto este domiciliat. Legea va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Cod rutier 2023: Schimbare majoră privind contestarea amenzii!

Propunerea legislativă presupune modificarea primului alineat al art. 118 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, și prevede stabilirea posibilităţii de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, la judecătoria de domiciliu contravenientului, și nu la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, cum era stabilit până acum.

„Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul”, se arată în inițiativa legislativă.

Proiectul a fost deja adoptat miercuri, 28 iunie 2023, de Camera Deputaţilor, astfel că legea urmează a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Noi motive pentru care șoferii pot rămâne fără permis

Statisticile arată că România se află în topul accidentelor rutiere, cu cei mai mulți morți și răniți. Vina este aruncată adeseori pe infrastructura rutieră deficitară, însă românii sunt și protagoniștii multor accidente grave din străinătate. Astfel că, modificări ale legilor rutiere au loc aproape lunar.

În Codul Rutier 2023 se arată că punctul de amendă a rămas plafonat. În Codul Rutier 2022 este specificat că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul brut pe economie al șoferului.

În Noul Cod Rutier din 2022 au fost adăugate noi motive pentru care șoferii ar putea rămâne fară permis. Astfel, conducătorii auto riscă să le fie confiscat permisul dacă nu-și plătesc amenzile în termen de 60 de zile; dacă au probleme de sănătate care pot provoca accidente rutiere și nu au documente medicale; dacă au boli ale aparatului respirator; dacă au tulburări mintale; dacă au afecțiuni renale; dacă au probleme cu alcoolul sau drogurile; dacă au probleme cu vederea; dacă au boli de inimă; dacă au diabet zaharat; dacă au probleme cu auzul; dacă au epilepsie.

Parlamentul României a votat pe 29 iunie 2022, schimbări majore ale Codului Rutier 2022. Una dintre cele mai importante este mărirea amenzilor pentru șoferii români, în funcție de gafa pe care o fac la volan. Decizia statului român vine după Ordonanța de Urgență de la începutul anului, care anunța contrariul, plafonarea amenzilor.

Articolul care definea comportamentul agresiv la volan a fost eliminat

După aprobarea din ianuarie a ordonanței de urgență prin care s-au înăsprit pedepsele pentru șoferii vitezomani și agresivi, mai multe sancțiuni au fost relaxate. Articolul modificat definea comportamentul agresiv la volan, iar sancțiunea era reprezentată de suspendarea permisului pentru 30 de zile. Articolul a fost eliminat în urma votului deputaților de la PSD, PNL și UDMR. Experții în conducere defensivă avertizează că siguranța rutieră va avea de suferit în cazul adoptării acestor măsuri.

Forma modificată a noului Cod Rutier ar urma să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Din 2022, şoferii sunt obligaţi să aibă montat la bord EDR (Event Data Recorder), sau o cutie neagră, cum este cunoscut în limbaj popular. Astfel că modelele noi de autoturisme, camioane, autobuze și vehicule comerciale vor fi aprobate doar dacă includ acest nou sistem. El are funcția de a înregistra date care vor fi de folos în analiza circumstanțelor anterioare unui accident.

Aceste cutii nu pot fi dezactivate ceea ce a ridicat întrebări cu privire la protecția datelor și a vieții private. Însă, se pare că datele colecționate vor fi anonimizate. Acest dispozitiv de înregistrare a datelor nu permite identificarea individuală a vehiculului ori a deținătorului acestuia.

Noul cod rutier 2023 vine cu o schimbare majoră privind contestarea amenzii.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite