vineri, 19 iulie, 2024

Așa vrea Banca Mondială să reducă poluarea! Carnea roșie și lactatele, mai scumpe cu până la 60%

Recomandările recente ale Băncii Mondiale de a reorienta investițiile din sectorul alimentar poate schimba regulile jocului în lupta împotriva schimbărilor climatice. Documentul propune o schimbare radicală în prioritățile de finanțare, îndemnând țările bogate să renunțe la susținerea produselor bogate în emisii de CO2, cum ar fi carnea roșie și lactatele, care vor ajunge să fie mai scumpe cu până la 60%, în favoarea unor opțiuni mai sustenabile, precum carnea de pasăre și legumele.

Carnea roșie și lactatele, mai scumpe cu până la 60%

Această recomandare nu doar că reprezintă o schimbare semnificativă în politica alimentară, dar subliniază și importanța sectorului agricol în combaterea crizei climatice. Prin ajustarea investițiilor în conformitate cu aceste principii, se poate realiza un progres semnificativ în reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră.

Totuși, implementarea unei astfel de schimbări va necesita nu doar angajament din partea guvernelor și a instituțiilor financiare internaționale, ci și sprijin din partea producătorilor agricoli și a consumatorilor. Este un pas îndrăzneț către un viitor mai sustenabil, dar cu potențialul de a face o diferență semnificativă în eforturile noastre de a proteja planeta împotriva schimbărilor climatice.

„Trebuie să încetăm să distrugem planeta în timp ce ne hrănim”, a declarat Julian Lampietti, managerul Băncii Mondiale pentru angajament global.

Momentul în care a fost lansat acest document este extrem de strategic din punct de vedere diplomatic, mai ales că țările semnatare ale Acordului de la Paris se pregătesc să-și actualizeze angajamentele privind climatul până la sfârșitul anului 2025. Această actualizare este esențială pentru menținerea obiectivelor stabilite în cadrul Acordului, în special limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Pe măsură ce presiunea pentru reducerea emisiilor devine tot mai stringentă, Banca Mondială subliniază importanța acordării unei atenții sporite sectoarelor agricol și alimentar. Aceste sectoare, conform băncii, au fost de multe ori neglijate și subfinanțate, iar o mai mare implicare și investiții în aceste domenii pot reprezenta o componentă crucială în eforturile noastre de a combate schimbările climatice și de a proteja viitorul planetei.

Raportul indică necesitatea ca țările să direcționeze aproximativ 260 de miliarde de dolari în fiecare an către sectoarele agricol și alimentar pentru a aborda cu seriozitate reducerea emisiilor până în 2050, un obiectiv pe care economiile dezvoltate îl au în comun. Această sumă este de 18 ori mai mare decât nivelul actual al investițiilor în aceste sectoare.

Rezultatul ar fi includerea impactului climatic în costul alimentelor

Conform Băncii Mondiale, guvernele pot contribui parțial la acoperirea acestei discrepanțe prin reorientarea subvențiilor acordate pentru carne roșie și produse lactate către alternative cu emisii mai reduse de dioxid de carbon. Această schimbare este considerată una dintre cele mai rentabile modalități prin care țările bogate, care generează aproximativ 20% din emisiile agroalimentare mondiale, pot reduce cererea de alimente extrem de poluante.

Potrivit băncii, rezultatul acestei abordări ar fi, în esență, includerea impactului climatic în costul alimentelor, ceea ce ar încuraja o tranziție către opțiuni mai sustenabile și ar încuraja consumatorii să facă alegeri alimentare mai responsabile din punct de vedere climatic.

„Stabilirea prețului integral al alimentelor de origine animală pentru a reflecta adevăratele sale costuri planetare ar face ca opțiunile alimentare cu emisii reduse să devină mai competitive”, se precizează în raport.

Observăm că o proporție semnificativă din emisiile din sectorul agroalimentar provin din cererea crescută de carne și produse lactate, reprezentând aproape 60% din totalul acestor emisii.

În contextul acestor preocupări, Lampietti este împotriva concentrării excesive pe interdicții și limite, subliniind importanța unei abordări pozitive și constructive. În loc să ne concentrăm exclusiv pe ceea ce trebuie să evităm, el încurajează o mai mare atenție acordată ceea ce trebuie să facem pentru a promova alegeri alimentare mai sustenabile și sănătoase.

Totodată, Lampietti evidențiază complexitatea și subiectivitatea alegerilor alimentare, subliniind că acestea sunt, în esență, alegeri personale. El avertizează împotriva transformării dezbaterii bazate pe date și fapte într-o confruntare culturală sau ideologică, subliniind importanța unui dialog deschis și informat despre opțiunile alimentare și impactul acestora asupra mediului și sănătății noastre.

„Marea îngrijorare aici este că oamenii încep să folosească acest lucru ca pe o minge de fotbal politic”, a mai spus Lampietti.

Astfel, în urma recomandărilor Băncii Mondiale care vizează reducerea emsiilor de CO2, carnea roșie și lactatele ar putea ajunge mai scumpe cu până la 60%.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.