duminică, 14 iulie, 2024

Cresc salariile bugetarilor cu 10%! Se va da Ordonanță de Urgență

Guvernul plănuiește să crească salariile bugetarilor cu 10% în 2024, un an electoral marcat de necesitatea unei restructurări a cheltuielilor și de elaborarea unei noi legi a salarizării.

Cresc salariile bugetarilor cu 10%!

Ministerul Muncii a prezentat un proiect de ordonanță care prevede majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, împărțită în două tranșe de câte 5%, programate pentru lunile iunie și septembrie 2024, coincizând cu perioada alegerilor. În acest context, Guvernul a amânat măsurile de austeritate pentru sectorul public, dar a eliminat unele facilități și a crescut impozitele pentru sectorul privat. În același timp, Executivul, în colaborare cu Banca Mondială, lucrează la o nouă lege a salarizării menită să reorganizeze structura salarială din sectorul public.

Creșterile salariale vor fi aplicate și angajaților din diverse instituții, inclusiv cele de cultură, Registrul Comerțului, diplomație, apărare, primării și alte entități finanțate din veniturile proprii ale Guvernului și Parlamentului. O parte din acești angajați au participat recent la proteste.

„Vorbim de majorări de 5% și 5% pentru categoriile care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”, a explicat Marcel Ciolacu.

Proiectul include și o limitare a sumei pe care angajații din sectorul public o pot primi pentru lucrul cu ecrane sau calculatoare, plafonată la 500 de lei, dar statul va acoperi costul unui consult oftalmologic.

Compensarea pentru ochelari a fost cerută de magistrați, dar premierul a subliniat că legislația nu poate fi creată exclusiv pentru o singură categorie profesională.

„Este o cerință europeană să se deconteze ochelarii până în suma de 500 de lei. Nu putem face legi doar pentru o anumită categorie. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul își permite să deconteze 500 de lei. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă nu ai nevoie, nu îți iei ochelari”, a declarat Ciolacu.

Comisia Europeană anticipează un deficit bugetar de 6,9% în 2024

Impactul bugetar al creșterilor salariale este estimat la peste 1,12 miliarde de lei.

„Acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare aferente va fi realizată din procesele de reorganizare instituțională, din creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a plății contribuțiilor la BASS și a impozitului pe venit, din creșterea gradului de colectare, precum și din reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile”, este precizat în nota de fundamentare.

În 2024, România se va confrunta probabil cu o situație fiscală dificilă, având un deficit bugetar de 2% din PIB după doar trei luni. Guvernul prognozează un deficit de 5% până la sfârșitul anului, însă estimările Comisiei Europene indică un posibil deficit de 6,9% pentru acest an, care ar putea crește la 7% anul viitor, în absența unor măsuri suplimentare.

La sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, Guvernul a inițiat un set de măsuri fiscale menite să gestioneze situația fiscală precară a țării. Aceste măsuri aveau un dublu obiectiv: pe de o parte, reducerea cheltuielilor publice, iar pe de altă parte, creșterea veniturilor bugetare. Intenția era de a echilibra bugetul și de a reduce deficitul fiscal care amenință stabilitatea economică a țării.

Cu toate acestea, implementarea măsurilor de reducere a cheltuielilor a întâmpinat dificultăți și a fost amânată. În contrast, măsurile menite să crească veniturile au fost aplicate cu promptitudine, astfel că, în anul 2024, cresc salariile bugetarilor cu 10%.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.