luni, 24 iunie, 2024

Se dau 900 de lei în plus la salariu pentru românii cu aceste meserii. Când va intra în vigoare această măsură

România se pregătește să implementeze salariul minim european de la 1 ianuarie 2025, conform unui anunț recent al Guvernului. Această măsură, prin care se dau 900 de lei în plus la salariu, este un angajament asumat față de Comisia Europeană. Amânarea implementării măsurii până în 2025 este cauzată de necesitatea de a găși resurse financiare suplimentare pentru ca Guvernul să poată susține creșterea salariului minim.

Se dau 900 de lei în plus la salariu

În contextul acestei schimbări, milioane de români ar putea primi 900 de lei în plus la salariul brut. Guvernul a vehiculat mai multe formule de calcul pentru determinarea acestui salariu minim european, dar încă nu există o clarificare completă a modului în care se va aplica această măsură în diferite sectoare și meserii.

Astfel, de la începutul anului 2025, angajații din diverse domenii ar putea vedea această majorare în salariile lor, în funcție de normele specifice care vor fi stabilite prin legislația românească. Detaliile complete privind profesiile vizate și calendarul exact al plăților vor fi anunțate ulterior de către autorități.

Implementarea salariului minim european de la 1 ianuarie 2025 va aduce beneficii semnificative pentru muncitorii români care lucrează în prezent pe salariul minim, în special în sectoarele cu cele mai mici salarii, cum ar fi agricultura, industria textilă și industria hotelieră. Lucrătorii din aceste domenii, recunoscute pentru remunerațiile reduse, vor beneficia de o creștere substanțială a veniturilor.

Ministerul Muncii lucrează în aceste săptămâni la elaborarea unui act normativ care să introducă salariul minim european. Formula de calcul agreată de guvern prevede ca salariul minim să fie echivalentul a 50% din salariul mediu. Această abordare asigură o creștere semnificativă a veniturilor pentru cei mai vulnerabili angajați, reducând astfel discrepanțele salariale și îmbunătățind nivelul de trai.

Detalii suplimentare despre momentul implemantarii, profesiile vizate și calendarul plăților vor fi furnizate de autorități pe măsură ce se apropie data de 1 ianuarie 2025. Această măsură este de așteptat să contribuie semnificativ la reducerea inegalităților salariale și la îmbunătățirea condițiilor de muncă în România.

Care este modalitatea de calcul

În prezent, salariul minim brut în România este de 3.300 de lei, iar salariul minim net este de 2.079 de lei. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu brut pe economie este de 8.502 lei, iar salariul mediu net este de 5.185 de lei.

Dacă se aplică procentul de 50% din salariul mediu brut, salariul minim brut ar urma să devină 4.250 de lei în 2025. Aceasta reprezintă o creștere brută de 950 de lei față de nivelul actual. Salariul minim net ar crește la 2.593 de lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de peste 500 de lei.

De asemenea, este important de menționat că la 1 iunie, salariul minim brut va crește la 3.700 de lei, iar salariul minim net va fi de 2.307 lei. Această actualizare va fi un pas intermediar înainte de implementarea salariului minim european în 2025.

„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene care le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare, formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru”, potrivit anunțului făcut de Ministerul Muncii.

În contextul acestei schimbări, milioane de români ar putea primi 900 de lei în plus la salariul brut.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.