vineri, 12 aprilie, 2024

Au apărut primele roșii românești! Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel

Primele roșii românești au apărut în piețe. Însă nu își permite oricine să le cumpere. Un kilogram de roșii costă mai mult decât un kilogram de carne de miel și aproape dublu față de un kilogram de pui.

Au apărut primele roșii românești

Primele roșii românești au apărut în piețe, dar un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel. Prețurile sunt extrem de ridicate, producătorii și comercianții profitând de Paștele catolic și pofta românilor pentru legume autohtone.

Roșiile românești pleacă de la fermieri cu un preț mare. În bazinul legumicol din Izbiceni, Olt, de pildă, un kilogram este vândut de agricultori cu 30-40 de lei. Deși pentru programul Tomata, statul român plătește cele mai multe subvenții, producătorii spun că ajutorul ”este un mizilic”.

Prin programul „Tomata”, agricultorii spun că își pot acoperi 30% din investiție. Ajutorul financiar vine tocmai pentru ca agricultorul să scadă prețul la final, când scoate recolta la vânzare.

„La suprafața de 1.000 mp, în jur la 10.000 de euro investiția cu tot. Cu căldură, plantele, plantatul. O să fie până pe 20 aprilie, o să fie roșia puțin mai scumpă 30- 28, noi așa sperăm să fie, după aceea o să scadă la 25-20, sub 20 de lei kg”, a declarat un producător.

Până acum, peste 5.700 de fermieri s-au înscris pentru sesiunea din acest an a programului „Tomata”. Pentru cultura de roșii, un agricultor poate primi cel mult 3.000 de euro.

„Mi se pare mult. Mult, mult! 50 de lei… și dacă sunt și mari… Să dai pe trei roșii 50 de lei, că atârnă la kilogram”, spune un client din piață.

Nici roșiile de import nu sunt ieftine. Costă în jur de 20-30 de lei kilogramul.

Roșiile românești au ajuns să coste în piețele din București chiar și 60 de lei kilogramul. În piețele din alte orașe, cum e Craiova de exemplu, ele nici nu se vând pentru că sunt prea scumpe.

Agricultorii noștri spun că roșiile sunt scumpe deoarece costă mult să le producă în această perioadă a anului. Numai că statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii, scopul fiind tocmai ca prețurile lor să scadă.

Și carnea de miel este mai scumpă

Carnea de miel, mai scumpă cu peste 30 la sută decât anul trecut. Cum week-end-ul trecut a fost sărbătorit Paștele Catolic, de pe mesele românilor nu au lipsit preparate din carne de miel.

În aceste condiții, în piețe și în supermarketuri au apărut deja oferte la carne de miel. Ciobanii au pregătit deja miei. Anul acesta, condițiile meteorologice favorabile au dus la o fătare timpurie, asigurând disponibilitatea mieilor maturi și sănătoși mai devreme decât în ​​anii precedenți.

Prețurile pentru mieii vii ar putea crește semnificativ față de anii anteriori. Dacă anul trecut prețurile variau între 15 și 20 de lei pe kilogram, ciobanii consideră că în 2024 ar putea cere între 25 și 30 de lei pe kilogram. Testul pentru noile prețuri va fi dat de Paștele Catolic.

Și pentru Paștele ortodox estimările arată un preț de aproximativ 25 de lei pe kilogram pentru mieii vii și 35 de lei pentru cei sacrificați.

Acum, au apărut primele roșii românești, dar un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel și aproape dublu față de un kilogram de pui.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.