Peste 650.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din România beneficiază, începând cu 18 noiembrie 2024, de tichete în valoare de 500 de lei. Măsura face parte dintr-un program amplu destinat combaterii abandonului școlar și îmbunătățirii accesului la educație pentru copiii din medii vulnerabile, fiind susținută prin fonduri europene în cadrul programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Mii de elevi vor primi 500 de lei. Conform declarațiilor ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, suma totală alocată pentru această inițiativă se ridică la peste 325 de milioane de lei. Primele carduri educaționale au fost încărcate în județele Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău și Vrancea, iar distribuirea fondurilor continuă în restul țării.
Cardurile educaționale sunt oferite elevilor și preșcolarilor care frecventează învățământul de stat primar, gimnazial și preșcolar și provin din familii dezavantajate. Fondurile pot fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de rechizite școlare și articole de vestimentație necesare pentru frecventarea școlii și grădiniței.
Conform OUG nr. 83/2023, cardurile nu permit retragerea sau preschimbarea în numerar a sumelor alocate. De asemenea, acestea pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în unități comerciale afiliate.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a oferit mai multe informații. Oficialul a anunțat că de la 18 noiembrie, peste 650 mii de preșcolari și elevi dezavantajați vor primi pe carduri tichetele educaționale în valoare de 500 lei.
„Începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 milioane lei vor fi virate pe cardurile educaționale pentru preșcolarii și elevii care au nevoie de acest sprijin. Aceste tichete sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
Depunerea cererilor și durata de valabilitate
Unitățile de învățământ sunt responsabile de informarea părinților cu privire la eligibilitatea pentru acordarea cardurilor. Cererile trebuie depuse în termen de 45 de zile de la începutul anului școlar curent sau în termen de 25 de zile de la începutul cursurilor anilor școlari 2024-2027.
Cardurile au o perioadă de valabilitate de un an de la emitere. De asemenea, sprijinul financiar se acordă într-o singură tranșă pe an școlar.
Bursele pentru lunile septembrie și octombrie sunt acordate elevilor miercuri, 20 noiembrie. Elevii primesc bursele pentru lunile septembrie și octombrie miercuri, 20 noiembrie, conform informațiilor furnizate de Inspectoratele Școlare ale Municipiului București și ale Județului Ilfov.
În București, cei mai mulți bursieri sunt elevii care beneficiază de burse de merit, acordate pentru performanțele școlare obținute în anul anterior. Aceștia sunt urmați de elevii care primesc burse de reziliență, precum și de cei care beneficiază de burse sociale sau medicale.
De asemenea, bursele de performanță sunt un tip important de bursă în Capitală. Acestea sunt acordate elevilor care au obținut rezultate remarcabile la competiții și olimpiade școlare, mândrindu-și astfel școlile de proveniență.
Astfel, peste 650.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din România beneficiază, începând cu 18 noiembrie 2024, de tichete în valoare de 500 de lei.