Peste 15.000 de copii au fost lăsați fără tichete educaționale. Este vorba de copiii ai căror părinți au declarat că nu au venituri. Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei nu au fost acordate nici până acum, la 6 luni de când a început anul școlar 2022-2023.
Peste 15.000 de copii, lăsați fără tichete educaționale! Cine este vinovat
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) solicită, prin intermediul secretarului general adjunct Petronel Munteanu, inspectoratelor școlare transmiterea documentelor de eligibilitate pentru cei 15.313 de copii care sunt în lista finală a beneficiarilor încă din luna octombrie. Acești copiii care ar avea cea mai mare nevoie de aceste tichete de sprijin, atât timp cât părinții lor au declarat la școală că nu au venituri de niciun fel.
Banii ar fi trebuit acordați în baza unui proiect finanțat din fonduri europene, obiectivul fiind acela de „sprijinire a copiilor dezavantajați”, iar scopul este cel de prevenire a abandonului școlar și de îmbunătățire a condițiilor pentru frecventarea școlii, de către copiii din familii dezavantajate.
Cei 15.313 copii care provin din familiile cele mai dezavantajate au fost lăsați până acum, timp de 6 luni, fără tichetele sociale pentru sprijin educațional.
MIPE solicită pentru cei cu venitul 0 următoarele documente: cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022 din care să reiasă venitul 0.
„Vă rugăm să ne acordați sprijinul în vederea clarificării situației celor 15.313 preșcolari și elevi aflați în lista finală (7 octombrie 2022) pentru care lipsește informația venit mediu/membru al familiei, solicitând inspectoratelor școlare județene transmiterea documentelor de eligibilitate pentru aceștia (cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022 din care să reiasă venitul 0)”, se arată în circulara emisă de Petronel Munteanu.
În cazul în care nu sunt menționate veniturile, nu poate fi emis tichetul social.
Școlile au trimis listele finale încă din luna septembrie la inspectoratele școlare, iar pentru fiecare copil introdus în acele liste există dosarul cu documentele depuse de familie, documente care conțin adeverințele de venit solicitate. Listele au fost verificate, asumate de școli și apoi reverificate de către inspectorii școlari. Ulterior, acestea au fost trimise la Ministerul Educației și la MIPE.
Ce acte trebuie să însoțească cererea completată
Cererea pentru acordarea de tichete educaționale în valoare de 500 de lei trebuie să fie însoțită de mai mult acte. Acestea sunt:
Adeverința cu salariul net pe luna iulie 2022, pentru părinte / tutore care este angajat -original sau copie,
Adeverința ajutor social, de la primărie, pentru părinte / tutore care are ajutor social -original sau copie,
Decizie indemnizație creștere copil și cupoane de indemnizație pentru părinte / tutore care primește indemnizație – copie,
Decizie pensionare și cupoane pensie, pentru părinte / tutore pensionar – copie,
Decizie șomaj și cupoane șomaj, pentru părinte / tutore șomer- copie, Pensie alimentară – copie extras cont bancar,
Alte documente din care să reiasă venitul net.
Până se va trece peste toată birocrația de la noi, peste 15.000 de copii sunt lăsați fără tichete educaționale.