duminică, 19 mai, 2024

Când se face plata pensiilor în ianuarie 2024. Șeful Casei de pensii vorbește despre posibile întârzieri

Pensiile din ianuarie 2024 ar putea fi întârziate din cauza scandalului pe buget sau a perioadei Sărbătorilor de iarnă? Mulți benificiari vor să știe când se face plata pensiilor în ianuarie 2024. Șeful Casei de pensii, Daniel Baciu, a venit cu un răspuns la această îngrijorare a pensionarilor privind posibilele întârziere.

Când se face plata pensiilor în ianuarie 2024

Bugetul Ministerului Muncii pentru anul viitor, în valoare de 75,9 miliarde lei, cuprinde și creșterile în două etape promise pensionarilor. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a precizat, în comisiile parlamentare, că această creștere de 13,3% a bugetului include banii pentru pensiile indexate ale românilor.

Tipărirea taloanelor de pensii nu s-a finalizat, însă șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, să asigurări că se lucrează la capacitatea maximă pentru a nu avea loc întârzieri.

Taloanele de pensii pe ianuarie 2024, cu noile pensii indexate cu 13,8% vor fi transmise către poștași încă din prima zi lucrătoare din ianuarie, respectiv 3 ianuarie 2024.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat despre eventuale semne de întrebare cu privire la plata pensiilor în ianuarie 2024 că nu se pune această problemă.

„Aș vrea să spun că nu există această posibilitate, pentru că în momentul acesta colegii mei lucrează. Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8% ”, a explicat șeful Casei de pensii.

Daniel Baciu a precizat că ajutoarele financiare pentru cei cu pensii mici nu se vor mai da, pentru că a intrat în vigoare legea 360/2023, unele din articole din noua lege a pensiilor intrând în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2024.

„Chiar şi acest mecanism de indexare cu 13,8% este prevăzut în noua lege a pensiilor, deci vor beneficia de majorarea punctului de pensie cu 13,8% toţi pensionarii sistemului public, vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar cu 1 septembrie, vom recalcula practic toate pensiile aflate în plată, oamenii vor primi pensiile recalculate, începând cu luna septembrie”, a mai precizat Daniel Baciu.

Când se face plata pensiilor în ianuarie 2024

Pensiile care vin cu Poșta Română se achită în intervalul 3- 15 ianuarie la domiciliul beneficiarilor.

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită   prin mandat poştal,   la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori   în cont curent sau cont de card   la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

Se știe când se face plata pensiilor în ianuarie 2024. Acestea intră pe card se alocă în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.