duminică, 2 aprilie, 2023

Când va trece România la moneda euro. Adrian Vasilescu, de la BNR, a făcut anunțul

Publicat:

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a vorbit despre momentul când va trece România la moneda euro. Croația a aderat la moneda euro la începutul anului 2023, la șapte ani de la integrarea în UE, iar Bulgaria a anunțat că amână cu un an trecerea.

În acest context, Adrian Vasilescu a precizat că țara noastră nu are niciun proiect de țară în această direcție.

Când va trece România la moneda euro

Inițial, se anunțase adoptarea monedei europene în 2012, după care în 2015. Din 2019, s-a anunțat o nouă amânare, oficialii Băncii Naționale a României (BNR) au renunțat la stabilirea unui termen fix pentru trecerea la moneda europeană.

„România a renunțat la o cursă în care anunța că vom trece la euro în 2012. Pe urmă am zis că vom trece la euro de 2015, iar apoi 2019. După s-a renunțat la această cursă cu dată. Ne-am aliniat Flancului Estic, lângă Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria, țări care nu sunt în zona Euro. Nu mai avem o dată precisă. Noi când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale: nu avem deficit bugetar, avem o dobândă pe 10 ani bunicică, avem un curs de schimb stabil și avem o datorie publică de sub 60%. Ultimele 2 criterii le avem îndeplinite. Dar avem deficit bugetar, iar dobânda pe 10 an ieste destul de mare“, a declarat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat că datoria României este mare, dar un sfert din aceasta nu este a rezidenților, ci a non-rezidenților.

„Chiar dacă noi facem destul de mult caz că datoria publică a crescut, că avem probleme și sunt dobânzi mari, că se împrumută țara mereu. Noi suntem pe curs «ochit». Spre deosebire de multe alte țări noi avem sub 60% datoria statului. Am văzut că s-a făcut un mare caz că un sfert din datoria statului este a unor non-rezidenți, companii în special. Nu e datoria statului, nici a firmelor românești și nici a populației. E mare datoria țării, dar un sfert din aceasta este a non-rezidenților“, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Trece leul de pragul de 5 lei în raport cu euro?

Adrian Vasilescu a vorbit și despre posibilitatea ca leul să treacă anul acesta de pragul psihologic de 5 lei. Consilierul guvernatorului BNR a precizat că în ultimii 13 ani s-a discutat despre un curs valutar în care un euro depășește 5 lei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„De 12 ani se tot spune că leul trece de pragul de 5 lei. Cursul de schimb astăzi este de 4,9209. Anul trecut era 4,9474. Dacă dăm la o parte ultimele 2 zecimale, vedem că leu nu a scăzut. Din 2009 și până astăzi moneda noastră s-a depreciat cu mai puțin de un leu față de euro. Dacă ne uităm la dolar, o să vedem că acesta trecuse de 5 lei. Acum dolarul este 4,62 lei. Cel puțin până acum, nu avem motive să credem că va fi anul cu ghinion și leul va trece de 5 lei în raport cu euro. BNR a dat un stâlp de stabilitate păstrând moneda euro sub 5 lei“, a menționat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR vorbind și despre momentul când va trece României la moneda euro.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite