luni, 15 aprilie, 2024

Cazul disperat al unei femei din Vaslui: Elena a fost obligată să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie

O mamă din Vaslui duce o bătălie în instanță pentru a nu-i fi luați în plasament cei patru copii de către autoritățile din Marea Britanie. Femeia ar putea fi obligată să-i predea pe cei mici Serviciului pentru Protecția Copilului din districtul londonez Newham. Decizia Curții de Apel București de a respinge cererea de suspendare a hotărârii inițiale, precum și contestația pentru anularea acesteia, a complicat situația mamei celor patru copii, care au vârste cuprinse între 2 și 8 ani. Elena a fost obligată să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Ea mai poate face recurs împotriva hotărârii, însă decizia Curții de Apel este una executivă.

Elena a fost obligată să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie

În esență, Curtea de Apel București nu a identificat nicio iregularitate în decizia finală pronunțată de o altă secție a aceleiași instanțe. În cadrul procesului de apel, Curtea de Apel a modificat decizia Tribunalului București, care inițial respinsese solicitarea autorităților britanice de preluare în plasament a celor patru copii.

Decizia a fost comunicată mamei copiilor prin intermediul avocatului în data de 2 aprilie și poate fi contestată cu recurs după ce motivarea va fi emisă. Cu toate acestea, deoarece hotărârea definitivă nu a fost suspendată, ea rămâne executorie, iar copiii pot fi preluați de reprezentanții autorităților britanice în orice moment.

Decizia Curții de Apel București, care a fost contestată fără succes, a venit la scurt timp după ce mama și copiii s-au mutat în țară. Elena a relatat că a plecat din Marea Britanie cu acordul ambilor foști soți, tatăl copiilor, deoarece băiatul cel mare era traumatizat de serviciile sociale, care îl monitorizau la școală și îi inspectau pachetul de mâncare și frigiderul. Acesta era supravegheat de autoritățile britanice după ce cel de-al doilea fost soț al femeii, în urma unui ordin de restricție emis de autoritățile engleze, a furnizat poliției un videoclip în care bunica minorului îi administra un antibiotic, într-o zi când acesta era răcit și se simțea foarte rău. Aceste evenimente au avut loc în 2022.

În acel moment, poliția din Londra a considerat incidentul drept o contravenție, iar mama a primit un avertisment. Cu toate acestea, Serviciul pentru Protecția Copilului a decis să inițieze o verificare asupra copilului și a ajuns la concluzia că este necesară plasarea sa în grija statului – o decizie care a fost luată după ce familia a părăsit Marea Britanie. Într-un alt dosar deschis în vara anului 2023 în Marea Britanie, Curtea Supremă a ajuns la aceeași concluzie și în ceea ce privește ceilalți trei copii.

În România, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), școala, Ministerul Familiei și un terapeut au evaluat situația și au concluzionat că minorii „nu sunt expuși unui risc în cadrul familiei lor naturale”. În ceea ce privește fondul cauzei, Tribunalul București a respins cererea districtului londonez Newham, care a formulat și o plângere pentru „răpire internațională de minori” la instanțele românești, solicitând returnarea copiilor. Cu toate acestea, Curtea de Apel București nu a luat în considerare opinia procurorului care a recomandat respingerea recursului și a anulat decizia tribunalului. Motivația principală a fost existența hotărârilor definitive din Regatul Unit și faptul că cei patru minori s-au născut în Londra.

„O situație nemaiîntâlnită”

Maria Costea, avocata Elenei, descrie situația drept „inexplicabilă” și este îngrijorata cu privire la efectele negative ce pot apărea. Ea susține că această decizie ar putea cauza o „traumă iremediabilă” pentru minori prin „separarea bruscă de mamă”.

„Motivele contestațiilor au fost legate de faptul că instanța de recurs a ignorat, nu a luat în considerare acordul celorlalți doi părinți, al taților, depus la dosar. Din păcate, și acest complet de judecată a respins anularea și suspendarea. În mod inexplicabil, acești copii sunt luați de lângă mama lor.

Autoritatea din Marea Britanie n-a depus la dosar niciun raport, înscris justificativ potrivit căruia mama n-ar avea capacitatatea de a-și crește copiii, așa cum au susținut în cerere. Sau că sunt îngrijorați că sunt copiii în pericol”, a transmis Maria Costea.

Avocata subliniază că, pentru ea, este o situație nemaiîntâlnită, fiindcă, de obicei, în cazurile de răpire internațională, unul dintre părinți este reclamantul, și nu „o terță persoană”.

„Aici, vine o terță persoană și reclamă un interes de a lua patru copii între 2 și 8 ani de la o mamă. Care mamă, din toate anchetele instituțiilor din România, reiese că își poate crește copiii. Aceștia au fost integrați în România. Iar tații și-au dat acceptul ca mama să vină cu copiii în România pe termen nelimitat, nu sunt îndeplinite condițiile Convenției de la Haga referitoare la răpire”, a mai spus Costea.

Ea a concluzionat că prin acordurile semnate de cei doi tați, reședința obișnuită a copiilor s-a schimbat în România. Aceste acorduri au fost încheiate înainte de decizia provizorie de încredințare a copiilor către serviciile sociale din Marea Britanie.

„Nu sunt motive obiective pentru traumatizarea lor. Prin separarea lor bruscă de mamă, li se va crea o traumă iremediabilă. Până se va repara, până se va concretiza prin plângeri la CEDO, e tardiv. Nu vom mai repara niciodată trauma acestor copii”, a mai spus avocata Elenei, mama obligată să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.