sâmbătă, 14 iunie, 2025

Ce lapte și brânză le dăm copiilor noștri! Specialiștii trag un mare semnal de alarmă!

Fiecare dintre noi vrea să știe ce lapte și brânză le dăm copiilor noștri. Specialiștii au demonstrat că sunt multe riscuri la care ne expunem atunci când luăm aceste produse din supermarketuri, dar și din piață. Nici măcar firmele care spun că produsele lor sunt tradiționale nu vând de fapt produse naturale. În urma probelor din laborator, rezultatele au arătat că zilnic suntem expuși la mai multe boli grave.

Ce lapte și brânză le dăm copiilor noștri!

Dacă în supermarketuri e clar că avem șanse foarte mici să găsim produse naturale, „ca la țară“, multă lume alege să meargă să își cumpere laptele și brânza din piețe, de la așa-zișii producători locali. În mod normal, acele produse ar trebui să fie naturale, sănătoase, însă lucrurile nu stau chiar așa.

Deși comercianții spun că laptele nu este tratat sau nu este fiert, analizele de laborator arată că lucrurile stau altfel. Oamenii merg pe buna-credinţă a vânzătorului, cumpără laptele şi îl consumă sau îl dă copiilor, însă analizele arată că laptele nu este chiar ceea ce spune vânzătorul. Astfel, un lapte care a fost vândut ca fiind natural, nefiert s-a demonstrat a fi la analize pasteurizat, adică lapte industurial.

„Laptele crud de vacă a fost de fapt pasteurizat. Nu are nicio legătură cu lapte crud! Este un lapte industrial, este un lapte pasteurizat. Mai grav este faptul că laptele testat e plin de microbi. După tratamentul termic, laptele a fost ţinut în nişte condiţii nu tocmai prielnice. Dacă vorbeam despre un lapte crud, aveam voie să regăsim un număr total de germeni, un număr de micro-organisme de 100.000. La acest lapte care a fost tratat termic găsim 370.000. Deci este un lapte foarte murdar. Câteva dintre bacteriile depistate  au fost Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria, Brucella şi Salmonella. Au efecte grave mai ales la copii, de la migrene şi dureri musculare, până la toxiinfecţii alimentare severe“, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare.

Aveți grijă de unde cumpărați!

În momentul în care achiziționați lapte pe care intenționați să îl dați copiilor este foarte important să știți de unde cumpărați acel lapte și ce conține. În plus, acesta trebuie neapărat fiert înainte de consum. Avertismentul vine chiar din partea lui Dănuț Păle, vicepreședinte Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Aliemntelor (ANSVSA).

„Recomand cumpărătorilor să nu achiziţioneze laptele din piețe, de la persoane pe care nu le cunosc. Acele persoane sunt sancţionate de noi, dar ei sunt inconştienţi și apar sporadic“, a menționat Dănuț Păle.

Și Dorin Cojocaru, specialist în industria laptelui, consideră că în momentul în care achiziționăm lapte sau brânzeturi trebuie să avem grijă de unde cumpărăm.

„În pieţele de cartier, oamenii se duc să cumpere. Sunt oameni cu venituri mici, pensionarii, care caută produse mai ieftine. Așa ajung să se lovească de astfel de fraude. După fiecare control, aşa-zişii producători se întorc în spatele tarabelor şi fac ce ştiu ei mai bine“, a menționat Dorin Cojocaru.

Tocmai de aceea, până să ne protejeze autoritățile, trebuie să avem noi, în primul rând, grijă.

„Autoritățile trebuie să vă protejeze, dar trebuie să ne dăm mâna pentru a rezolva problema. Și oamenii trebuie să aibă grijă de unde cumpără“, a adăugat vicepreședintele ANSVSA.

Așadar, aveți mare grijă ce lapte și brânză le dăm copiilor noștri deoarece multe produse vândute ca fiind naturale și tradiționale sunt de fapt industriale și nu respectă normele.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.