Multă lume consumă acest produs, fără să știe ce conține de fapt carnea de pui din magazine. Oamenii consideră că această carne este săracă în grăsimi și calorii și bogată în proteine, fiind considerată ideală mai ales pentru cei care țin cure de slăbire.
Puțini știu care sunt efectele negative ale consumului de carne de pui, de la creșterea colesterolului și până la majorarea riscului de cancer. Puiul crud este deseori contaminat cu bacterii Campylobacter, care cauzează cea mai frecventă boală bacteriană diareică și „uneori” este contaminat cu Salmonella și Clostridium perfringens, care afectează tractul intestinal.
Ce conține de fapt carnea de pui din magazine
Privită ca o hrană bogată în nutrienți și vitamine esențiale, dar și ca singura carne roșie ce conține puține grăsimi dacă pielea a fost îndepărtată, carnea de pui ce se găsește în magazine nu este chiar atât de bună pentru noi.
Consumul acestui aliment poate fi dăunător având în vedere mai multe motive susținute de dovezi științifice.
Multă lume alege carnea de pui datorită conținutului ridicat de proteine și a nivelului scăzut de grăsimi, deși acestea din urmă pot varia în funcție de metodele de gătit). Un studiu finanțat de National Institutes of Health (NIH), principala agenție de cercetare medicală a guvernului SUA, a arătat că atât carnea roșie, cât și cea albă cresc colesterolul. Alte cercetări științifice au asociat consumul de carne de pasăre cu un risc mai mare de cancer.
Puii sunt considerați principala sursă de focare, boli și spitalizări de origine alimentară. De asemenea, carnea de pui a reprezentat al doilea cel mai mare număr de decese cauzate de toxiinfecții alimentare. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, puiul crud este „deseori” contaminat cu bacterii Campylobacter (care cauzează cea mai frecventă boală bacteriană diareică) și „uneori” este contaminat cu Salmonella și Clostridium perfringens, care afectează tractul intestinal. Potrivit unui studiu recent, în care s-a analizat carnea de de pui de la mai mulți producători, 97% dintre probele luate au conținut bacterii potențial periculoase, inclusiv mărcile de pui organic.
Păsările sunt umflate cu antibiotice
Administrarea de antibiotice animalelor a fost din ce în ce mai analizată, oamenii de știință avertizând că există riscul ca bacteriile potențial letale să dezvolte rezistență la antibiotice. Asta înseamnă că medicamentele ar putea să nu mai fie eficiente pentru a trata infecțiile umane. Bacteriile rezistente la antibiotice, cunoscute sub numele de „superbacterii”, reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății umane, ducând, în 2019, la aproximativ 1,2 milioane de decese la nivel global. Există îngrijorări din ce în ce mai mari că fermierii care oferă aceste antibiotice animalelor ar putea contribui la agravarea problemei.
Mai mult, studiile au arătat că puii sunt crescuți și uciși pentru hrana noastră mai mult decât toate celelalte animale la un loc. În Brazilia, peste 6 miliarde de pui sunt sacrificați, anual, pentru carne. La nivel mondial, cifra este aproape de 65 de miliarde. Aproape toți puii uciși în fermele de păsări sunt tineri, de obicei ating vârsta de sacrificare la 40 de zile. În zilele noastre, așa-numiții „pui Frankenstein” cresc cu 400% mai repede decât în anii ’50, astfel încât un număr semnificativ de păsări de crescătorie au boli cardiace, musculare și osoase.
Având în vedere toate aceste aspecte, este bine să știți, înainte de a o consuma, ce conține de fapt carnea de pui din magazine.