Nu știi când trebuie să te împărtășești înainte de Paște și ce reguli trebuie să respecți? Iată care sunt cele mai prețioase sfaturi ale preoților de care trebuie să ții cont.
Sfânta Împărtășanie reprezintă una dintre cele mai importante taine, fiindcă în cadrul ei fiecare creștin gustă din Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Rolul acestei taine este de a asigura mântuirea tuturor credincioșilor.
Înainte ca fiecare credincios să treacă pragul Bisericii pentru a primi această taină, există câteva reguli ce necesită a fi respectate cu strictețe. De pildă, Sfânta Împărtășanie se face pe stomacul gol, fără ca persoana respectivă să fi mâncat sau să fi băut. De asemenea, înainte de a primi această sfântă taină, creștinul trebuie să rostească o serie de rugăciuni, iar femeile nu trebuie să poarte ruj pe buze.
Când trebuie să te împărtășești înainte de Paște?
Nu puțini sunt credincioșii care aleg să se împărtășescă în ultima săptămână din Postul Paștelui. Această săptămână este cunoscută de majoritatea oamenilor ca Săptămâna Patimilor, iar preoții le recomandă tuturor credincioșii să nu ezite să meargă la Spovedit și Împărtășit în săptămâna de dinaintea Săptămânii Mari.
Este foarte important ca fiecare credincios să participe la cele două taine, fie că au ținut post sau nu. Dacă nu au ținut post, ei pot primi un canon, dar acest lucru depinde de felul în care procedează fiecare preot.
Împărtășania este foarte importantă și toți credincioșii sunt invitați să participe la această taină, măcar în Postul Paștelui. Împărtășania, cunoscută și sub numele de Euharistie, termen care provine din limba greacă și înseamnă „,mulțumire”. Astfel, creștinii primesc, prin intermediul acestei taine, izvorul harului dumnezeiesc. Prin vinul și pâinea de la Sfânta Împărtășanie, oamenii primesc, de fapt, Sângele și Trupul Mântuitorului.
„Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi”, au fost cuvintele Mântuitorului, conform scrierilor bisericești.
Mai mult decât atât, credincioșii trebuie să se spovedească înainte de a se împărtăși. Prin spovedanie, credinciosul scapă de păcatele pe care le-a săvârșit și se bucură de liniștea conferită de această taină.
Semnificația Sfintei Împărtășanii. Când trebuie să te împărtășești
Potrivit părintelui Dumitru Stăniloae, Sfânta Împărtășanie contribuie la îndumnezeirea credincioșilor, dacă este primită cu credință și cu pocăință. Cu alte cuvinte, Împărtăşania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul şi sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul şi Sângele Cel Curat şi Înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinţilor în curăţie.
„Sfânta Împărtăşanie ajută la îndumnezeirea noastră, dacă este primită cu credinţă, cu pocăinţă şi dacă facem şi noi efort spre faptele bune, ca prin puterea Trupului Înviat al lui Hristos să putem înainta spre o viaţă asemenea lui Hristos Cel Jertfit şi Înviat.
Împărtăşania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul şi sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul şi Sângele Cel Curat şi Înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinţilor în curăţie, în dragoste, în duh de jertfă şi în puterea de a învia spre viaţa de veci, întru fericire. Astfel, devenim tot mai mult fii ai Tatălui după har şi fraţi între noi, în Hristos”, a declarat Părintele Dumitru Stăniloae.