marți, 17 iunie, 2025

Cine stă în spatele lui Prigojin? Ce ascunde răscoala liderului Wagner

Timp de o zi, toată omenirea a stat cu ochii ațintiți asupra răscoalei inițiate de liderul Wagner. Răzmerița a fost curmată aproape din fașă, dar interesant este de știut cine stă în spatele lui Prigojin.

Pentru aproximativ o zi jumătate, Evgheni Prigojin a fost în „breaking news“ în toată lumea, lăsând de înțeles că merge cu mercenarii săi peste Vladimir Putin și-l dă jos de la putere pe liderul de la Kremlin.

Revoluția lui Prigojin s-a dovedit a fi doar o furtună într-un pahar cu apă, liderul Wagner schimbându-și repede optica.

Cine stă în spatele lui Prigojin: Cât de afectat a fost Putin

Așa-zisa revoltă a lui Prigojin a început cu confiscarea unor locuri militare rusești din două mari orașe rusești, urmată de anunțul că pleacă spre Moscova pentru a-i înlătura pe șefii armatei.

Kremlinul a reacționat rapid, scoțând efective masive de soldați pe străzile Moscovei și avertizând locuitorii să rămână în casă.

Sâmbătă, în mod ciudat, Moscova a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru a pune capăt insurecției, Prigojin plecând în Belarus, iar luptătorii Wagner s-au întors la bazele lor. Mai mult, Prigojin a spus că nu vrea să verse sânge rusesc, mercenarii revenind pe câmpul de luptă din Ucraina. Mai mult, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a transmis că luptătorii Wagner nu riscă repercusiuni și nici Prigojin, a cărui fapte eroice sunt apreciate.

Această răscoală scurtă pare cusută cu ață albă, fiind greu de crezut că Vladimir Putin ar accepta așa ușor condițiile puse de liderul Wagner și că îl lasă în pace după ce s-a răzvrătit.

NATO sau Putin?

Multe teorii ale conspirației au fost lansate, cea mai importantă fiind cea potrivit căreia și-ar fi băgat coada NATO și aliații occidentali. La fel de credibilă pare și varianta în care totul ar fi fost gândit de Vladimir Putin pentru a vedea ce se întâmplă în cazul unei revolte. Cine se mai ridică împotriva sa.

Potrivit primei variante, Evgheni Prigojin, care în ultima perioadă a lansat mai multe atacuri directe la adresa liderilor armatei și, indirect, la adresa lui Vladimir Putin, ar fi fost plătit de către NATO și aliații occidentali pentru a-l da jos pe Putin și a pune capăt războiului.

Derivată din această variantă este și cea potrivit căreia puciul lui Prigojin ar fi fost orchestrat de de CIA, pentru a muta atenția americanilor de la scandalul iscat de fiul președintelui Joe Biden asupra Rusiei. Astfel, scandalul de corupție s-ar fi diluat în presă.

Varianta cea mai credibilă este, însă, cea potrivit căreia Vladimir Putin ar fi dorit să vadă cine s-ar mai ridica împotriva lui în cazul unei rebeliuni. Cum Prigojin începuse deja să fie credibil în ochii Occidentului, acesta era omul perfect pentru a iniția un așa-zis puci împotriva lui Putin. Cum anunțul lui Prigojin de vineri, urmat de plecarea mercenarilor Wagner spre Moscova nu a fost urmat de niciun nume important din rândul armatei sau din rândul oligarhilor, Vladimir Putin a aruncat varianta negocierii purtate de Lukașenko.

Rămâne de văzut cine stă în spatele lui Prigojin și dacă așa-zisul puci a fost doar o „răscoală falsă“ gândită de Vladimir Putin.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite