Ciolacu i-a dat șah lui Ciucă: Coaliția de guvernare s-ar putea să ia mat de la profesori!

Negocierile dintre PSD și PNL pentru predarea ștafetei la Guvernare păreau a merge destul de bine, în ciuda contrelor legate de anumite ministere. Asta până în momentul în care profesorii au decis să intre în grevă, fapt ce a dat peste cap discuțiile legate de rotativa guvernamentală. Marcel Ciolacu își dorea foarte mult să devină premier, însă nu chiar cu orice preț. Bomba aruncată de sindicatele din învățământ ar putea reprezenta o mare problemă pentru orice premier, așa că Marcel Ciolacu i-a dat șah lui Ciucă transmițând că sistează orice negociere legată de rotativă și că nu se grăbește chiar așa tare să se înscăuneze premier.

Marea greșeală pe care o fac însă cei din Coaliția de guvernare este că nu prea îi iau în serios pe profesori și tratează greva generală declanșată luni, 22 mai 2023, la și altele. Astfel, coaliția de guvernare riscă să își vadă plozii că pierd un an de școală dacă se încăpățânează să nu îi asculte pe profesori,  care au ajuns cu cuțitul la os.

Ciolacu i-a dat șah lui Ciucă: Rotativa poate să mai aștepte

În condițiile în care profesorii chiar s-au ținut de cuvânt și au intrat în grevă generală, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a încercat să tragă evenimentul pe spuza lui, spunând cu un aer sindicalist chiar că e mai important ce vor profesorii decât negocierile pentru rotativa guvernamentală. Ciolacu a vrut astfel să pară de partea cadrelor didactice, pe de o parte, dar și să amâne venirea la guvernare taman când profesorilor le-a ajuns cuțitul la os și cer salarii mai mari.

Liberalii au mușcat nada aruncată de Ciolacu, iar generalul cu 4 stele a transmis și el că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor. Totuși, Ciucă a precizat că vrea să scape cât mai repede de acest cartof fierbinte reprezentat de greva profesorilor și a solicitat ca tranziția la guvernare să se producă rapid, „pentru a menține stabilitatea şi echilibrul guvernării“.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a căzut și în plasa lui Ciolacu, susținând rezolvarea problemelor legate de greva profesorilor.

Au fost, ce-i drept, și lideri liberali care nu s-au dus pe fentă și l-au acuzat pe Ciolacu de declarații populiste.

Cât sunt dispuși profesorii să întindă pelteaua?!

Mai mult, nici profesorii nu prea au apreciat vorbele liderului social democrat, cel mai vehement fiind Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret“, care i-a transmis liderului social-democrat că nu prea sunt prieteni și că mesajul transmis de șeful PSD este doar un mesaj de PR.

În condițiile în care „tătuca“ Iohannis le-a spus clar celor din coaliția de guvernare că el așteaptă lista de miniștri, e de așteptat ca PSD și PNL să continue negocierile și să facă așa cum dictează președintele dumneavoastră, că doar el este „el capo de tutti capi“.

Revenind la greva profesorilor, așa cum am mai spus, după Revoluția din ’89, nicio grevă a cadrelor didactice nu a fost dusă până la sfârșit, liderii sindicali mulțumindu-se mereu cu firimiturile aruncate de liderii partidelor politice de la acea vreme.

Lucrurile păreau a fi la fel și acum, când au acceptat întâlnirea de duminică. Doar că liderii de sindicat de acum par a avea mai multe „cohones“ decât în trecut și o țin pe-a lor cu greva generală care s-ar putea încheia cu înghețarea anului școlar.

Dacă pe scena politică Marcel Ciolacu i-a dat șah lui Ciucă, există o mică posibilitate ca actuala coaliție de guvernare să ia mat de la profesori!

Pe aceeași temă

Cele mai citite