Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs ce s-a întâmplat zilele acestea pe scena politică românească. Nimeni nu s-a mai gândit la reducerea inflației, Legea Pensiilor, alegeri de anul viitor. Nu, toată viața politică de la noi a gravitat în jurul modificării Codurilor Penale. Fără să se chinuie prea tare, coaliția de guvernare s-a înecat cu abuzul de încredere. Au dat vina unii pe alții legat de sume, una a fost propunerea Guvernului, alta au votat în Senat și altceva a ajuns să se întâmple în Camera Deputaților.
Coaliția de guvernare s-a înecat cu abuzul de încredere: La loc comanda!
Scandal mare pe scena politică românească iscat după ce coaliția de guvernare a dat-o în bâlbe în legătură cu amendamentul care introducea un prag la infracțiunea de abuz de încredere.
De unde a început totul? Curtea Constituțională a transmis că trebuie stabilit un prag pentru infracțiunea de abuz de încredere. Guvernul a pregătit un amendament, dar nu a stabilit clar ce sumă să fie avută în vedere. Liberalii le-au transmis pesediștilor, înainte de votul din Senat, că se va merge pe varianta de 250.000 de ei. Asta, deși ministrul Justiției pregătise o propunere de prag la suma de 9.000 de lei. Social democrații au luat de bună prima propunere și au votat, alături de ceilalți colegi de coaliție pragul de 250.000 de lei. Opoziția s-a inflamat imediat și au început să vorbească despre celebra OUG 13 a lui Dragnea.
Speriați, pesediștii s-au uitat în curtea liberalilor, care au spus că au varianta salvatoare, cea a lui Predoiu, cu pragul la 9.000 de lei.
Așa s-a ajuns ca în Camera Deputaților, for decizional, să se meargă cu varianta propusă de ministrul Justiției.
După un scandal monstru, ce s-a întins pe câteva ore bune, surpriză! Coaliția de guvernare a stabilit să își retragă toate amendamentele depuse în Camera Deputaților și în Senat pentru modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală. Speriai de reacția opoziției, dar și de amenințările trimise de cea mai procuroare dintre procurorii români, Laura Codruța Kovesi, PSD și PNL au decis eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu. Parlamentarii din Coaliție au renunțat marți la toate amendamentele votate în Senat, dar și la cele care tocmai fuseseră adoptate în Comisia Juridică de la Cameră la proiectul de lege care modifică Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
Mare tămbălău cu faptele de corupție
Scandalul creat de pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu a fost amplificat de un alt amendament adoptat. Prin acesta se eliminau faptele de corupție din lista celor pentru care pot fi folosite ca probe înregistrările serviciilor de informații.
Opoziția a sărit imediat la gâtul celor din coaliție, moment în care și liberalii s-au gândit că nu ar fi bine să fie votat un asemenea amendament și au dat vina pe pesediști.
Totul a pornit de la votul pesedistei Laura Vicol, acuzată că s-a aflat în conflict de interese atunci când a votat, pentru că soțul ei este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat.
Arătați urât cu degetul, pesediștii s-au speriat rău și au decis să elimine amendamentul privind înregistrările. Mai mult, social democrații au aruncat pisica în curtea lui Predoiu în legătură cu amendamentul privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.
După ore bun în care s-au aruncat cu acuzații de o parte și de alta, iar coaliția de guvernare s-a înecat cu abuzul de încredere și cu eliminarea faptele de corupție din lista celor pentru care pot fi folosite ca probe înregistrările serviciilor de informații, s-au retras toate amendamentele. Opoziția poate considera că a câștigat o luptă pe aceste subiecte, însă problemele sunt departe de a fi rezolvate. Circul va continua!