luni, 24 iunie, 2024

Coaliția PNL-PSD a decis cum se modifică pensiile speciale! România riscă să piardă banii din PNRR!

Coaliția PNL-PSD a decis cum se modifică pensiile speciale și cum va arăta noua Lege a pensiilor, în așa fel încât să fie puse în aplicare reforma pensiilor speciale, cerută de UE și asumată de România prin PNRR.

S-a decis ca ministerele Justiției, Administrației și Internelor, Transporturilor și Apărării Naționale să depună amendamentele necesare la Legea pensiilor.

Coaliția PNL-PSD a decis cum se modifică pensiile speciale

Reprezentații PNL, PSD și UDMR au stabilit principalele idei, care ar trebui să apară în noua Lege a pensiilor până miercuri, 29 martie 2023. La această dată, proiectul privind legea pensiilor speciale riscă să treacă tacit de Senat. Ulterior, proiectul va merge pentru dezbatere în Camera Deputaților.

Astfel, s-a decis că pensia nu trebuie să mai depășească salariul aflat în plată în timpul activității, în timp ce partea de necontributivitate a pensiei speciale să fie impozitată cu 15%, urmând ca totul să se indexeze anual.

O altă idee luată în calcul de coaliția de la guvernare este abrogarea articolului care prevedea că pot obține pensie specială cei din Consiliul Superior al Magistraturii, după un mandat.

Aceste amendamente, dar și altele, vor fi depuse la Senat, acolo unde legea intră la dezbateri în comisii.

Pensiile speciale ar urma, potrivit noi legi, să se indexeze anual cu rata inflației, la fel ca celelalte pensii, și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem

Pensiile speciale ale membrilor CSM, după un mandat, ar trebui să dispară în baza noii legi, iar cumulul pensie specială cu salariul de la stat nu va mai fi permis.

De asemenea, angajații din apărare și ordine publică vor avea eliminate din baza de calcul cinci dintre sporurile pe care le primeau.

România riscă să piardă banii din PNRR

Unul dintre obiectivele majore pe care România și le-a asumat pentru a depune la Comisia Europeană solicitarea numărul 3 din PNRR este reforma pensiilor speciale.

În cazul în care coaliția de guvernare nu va ajunge la un consens, agreat cu Comisia Europeană, în privința pensiilor speciale, România riscă să piardă o parte din banii pentru tranșa a treia prin PNRR, care este în valoare de 3 miliarde de euro.

Până în prezent, liberalii au solicitat ca pensiile militarilor să rămână la același nivel, așa cum se întâmplă în alte state europene, în timp ce social democrații vor diminuarea acestora.

Într-o scrisoare trimisă de oficialii Comisiei Europene, s-a precizat că proiectul de lege depus în prezent în Parlament are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile.

Comisia Europeană a propus ca în cazul pensiilor militare, rata de înlocuire, adică procentul pe care pensia îl reprezintă din salariu, să fie de 45 %, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din toată cariera.

În proiectul din Parlament, pensia reprezintă 65 % dintre veniturile realizate în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de serviciu.

În ceea ce-i privește pe magistrați, Comisia Europeană a propus stabilirea unui cuantum al pensiei mai mic, dar și o perioadă mai mare de activitate în funcție.

În urma ultimelor discuții, coaliția PNL-PSD a decis cum se modifică pensiile speciale, astfel că Români ar putea să nu rateze tranșa de bani din PNRR.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite