miercuri, 17 aprilie, 2024

Crampe abdominale la copii – Cauze și simptome

Crampele abdominale la copii sunt o durere acută, ascuțită și spastică în zona abdominală, care poate fi însoțită de alte simptome precum greață, vărsături, diaree sau constipație. Aceste crize de durere pot fi declanșate de o serie de factori, inclusiv alimentația, infecțiile, stresul sau anxietatea.

În cele mai multe cazuri, crampele abdominale la copii sunt temporare și nu sunt cauzate de o afecțiune gravă. Cu toate acestea, unele cazuri pot necesita o atenție medicală de urgență.

Cauzele crampelor abdominale la copii

Crampele abdominale la copii pot fi cauzate de o varietate de factori. Unele dintre cele mai comune cauze includ:

 • Alimentația – Unii copii pot avea crampe abdominale după ce mănâncă alimente care irită stomacul sau intestinele, cum ar fi alimentele grase, prăjite, lactatele sau sucurile carbogazoase.
 • Infecțiile – Infecțiile virale sau bacteriene pot provoca crampe abdominale. Acestea pot fi cauzate de boli cum ar fi gastroenterita sau gripa intestinală.
 • Constipația – Constipația poate provoca crampe abdominale la copii. Când fecalele rămân în intestine mai mult timp decât ar trebui, ele pot deveni dure și dificil de eliminat.
 • Anxietatea sau stresul – Copiii pot avea crampe abdominale din cauza anxietății sau stresului, în special înainte de evenimente importante, cum ar fi prima zi de școală sau un test important.
 • Afecțiuni digestive – Unele afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau boala celiacă, pot provoca crampe abdominale.
 • Afecțiuni renale – Unele afecțiuni renale pot provoca durere abdominală. Acest lucru se datorează faptului că rinichii sunt localizați în partea inferioară a abdomenului.
 • Apendicita – Apendicita este o afecțiune în care apendicele se inflamează și poate provoca crampe abdominale severe și durere.

Simptomele crampelor abdominale la copii

Crampa abdominală poate fi descrisă ca o durere ascuțită și spastică în zona abdominală. Aceasta poate fi însoțită de alte simptome, inclusiv:

 • Greață și vărsături – Copiii cu crampe abdominale pot experimenta greață sau vărsături.
 • Diaree sau constipație – Crampele abdominale pot fi însoțite de diaree sau constipație.
 • Febră – Dacă crampa abdominală este cauzată de o infecție, copiii pot avea febră.
 • Balonare – Copiii cu crampe abdominale

Tratamente naturiste pentru durerile de burtă la copii

Durerile de burtă pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiurilor de mentă, de ghimbir și de mușețel. De asemenea, eficiente sunt și aplicarea căldurii sau masajul picioarelor (reflexoterapia).

Toată lumea știe că ceaiul de mentă este cel mai bun remediu împotriva durerilor abdominale. Este revigorant și calmează imediat mușchii stomacali. Potrivit specialiștilor, menta îmbunătățește fluxul bilei și redă starea de bine.

Ceaiul de mentă se prepară astfel: pune la fiert 200 de mililitri de apă și, când observi că dă în clocot, pune o linguriță de frunze de mentă. Lasă totul la infuzat 5-8 minute și, după ce s-a răcorit, poți să-i dai copilului să bea.

Dacă cel mic refuză să bea ceai de mentă, poți apela la ajutorul bomboanelor cu mentă, fără zahăr. Acestea nu acționează la fel de repede, însă ajută la ameliorarea durerilor abdominale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite