marți, 14 ianuarie, 2025

Dr. Raluca Mogoș, discuție despre acțiunea estrogenului și a progesteronului. Cât de importanți sunt acești doi hormoni pentru organism? – VIDEO

Dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre acțiunea estrogenului și a progesteronului. Iată cât de importanți sunt acești doi hormoni pentru organism.

Estrogenul și progesteronul sunt doi hormoni sexuali, produși și eliberați de ovare. Acestea au o mare însemnătate în dezvoltarea caracteristicilor sexului feminin în perioada pubertății și în asigurarea fertilității. De pildă, estrogenul are un rol covârșitor în dezvoltarea sânilor, în distribuția grăsimii corpului și în dezvoltarea organelor reproducătoare. În ceea ce privește progesteronul, acesta ajută organismul să se pregătească pentru sarcină și concepție, reglează ciclul menstrual și influențează libidoul. În altă ordine de idei, ambii hormoni, atât estrogenul, cât și progesteronul, sunt necesari în pregătirea uterului pentru menstruație.

Dr. Raluca Mogoș, discuție despre acțiunea estrogenului și a progesteronului: „Estrogenul crește în prima fază a ciclului menstrual”

Din diverse cauze, organismul poate produce prea mult sau prea puțin estrogen. Nivelurile acestuia sunt influențate pe parcursul lunii, fiind mai crescute la mijlocul ciclului menstrual și mai scăzute în perioada menstruației, urmând scăderea drastică a lui la menopauză.

Un nivel ridicat al estrogenului generează creștere în greutate, probleme menstruale, sâni fibrochistici, fibroame uterine, oboseală, senzație de balonare, depresie sau probleme de memorie. În schimb, un nivel prea scăzut al acestui hormon duce la reducerea ca frecvență a menstruației ori la oprirea ei, transpirații nocturne, bufeuri, piele uscată, insomnie, uscăciune vaginală, dorință sexuală scăzută sau modificări de dispoziție.

„Este impropriu spus că avem un hiperestrogenism, ci mai degrabă este o contrabalanță a progesteronului față de estrogen. Practic, avem un progesteron scăzut eventual și atunci estrogenul este crescut. Deci nu există hiperstrogenismul primar, cum îl considerăm noi. Deci, estrogenul crește în prima fază a ciclului menstrual, apoi va apărea ovulația sub acțiunea LH-ului și va urma o fază de platou, în care va crește progesteronul și estrogenul va scădea sau va rămâne undeva în zona de platou, nu neapărat rezoluție și la sfârșitul ciclului menstrual, repet, progesteronul va scădea brusc, atunci va apărea sângerarea menstruală, adică se va despinde endometrul, mucoasa uterină și apare menstruația. Sau, în cazul în care femeia rămâne gravidă, se va produce în continuare progesteron, care este unul dintre principalii hormoni care mențin sarcina.”, a declarat medicul Raluca Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Ce înseamnă deficitul de progesteron?

Nivelurile de progesteron depind foarte mult de vârsta femeii, de perioada ciclului menstrual în care se află ori dacă este însărcinată. Deficitul de progesteron poate fi provocat, însă, de un posibil avort, ovulație sau probleme ovariene ori menopauză. Printre simptomele deficitului de progesteron se numără: libido scăzut, bufeuri, migrene sau cefalee, depresie, anxietate, ciclu menstrual neregulat sau chiar absent.

„Studiile au dovedit că cea mai bună metodă de a menține o sarcină, chiar la femeile care au incompetență cervicală sau iminență de avort sau de naștere prematură este progesteronul. Sunt, într-adevăr, diferite alte lucruri pe care le putem face, dar progesteronul dat în cantități poate chiar mai mari decât normal, va menține o sarcină corectă.”, a adăugat dr. raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite