Multe femei se întreabă cum se tratează ovarele polichistice. Tocmai de aceea, dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, invitată în emisiunea BZI LIVE, a dezvăluit ce medicamente sunt recomandate în cadrul acestui sindrom, pentru a-l ține sub control.
Sindromul ovarelor polichistice constituie cea mai întâlnită cauză de infertilitate la femeile cu vârste cuprinse între 14 și 40 de ani. Acest sindrom este caracterizat, pe lângă tulburările de reproducere, prin dereglări ale ciclului mestrual, pilozitate excesivă, sterilitate și obezitate.
Potrivit unor studii recente, sindromul ovarelor polichistice se află în strânsă legătură cu rezistenșa la insulină, generată de apariția sindromului metabolic.

Cum se tratează ovarele polichistice? Răspunsul medicului Simona Mogoș
Din păcate, ovarele polichistice nu se tratează. Unii medici recomandă anticoncepționale, care țin afecțiunea sub control și determină apariția unei sângerări false la 28 de zile, dar nu contribuie la vindecarea sindromului. Explicația rezidă în faptul că ovarele și hipofiza, dar și tot ce înseamnă hormonii gonadotropi sunt puși pe pauză, organismul răspunzând exclusiv la estrogenul și progesteronul dați prin contraceptiv.
În momentul în care contraceptivul este oprit, situația rămâne aceeași. Așadar, sindromul ovarelor polichistice nu se tratează, fiindcă nu este o gripă sau o simplă răceală care se vindecă în urma unui tratament.
„Ovarele polichistice nu se tratează. Anticoncepționalele sunt un fel de a ține cumva sub control și a ne juca cu ciclul menstrual al femeii și ea va avea o sângerare falsă, practic, la 28 de zile, pentru că ovarele și hipofiza și tot ce înseamnă hormonii gonadotropi sunt puși pe pauză și corpul nostru va răspunde exclusiv la estrogenul și progesteronul, pe care noi îl dăm prin contraceptiv. Dar nu trece. În momentul în care oprești contraceptivul, situația rămâne la fel. Nu este o patologie care se tratează, nu e o gripă.”, a adăugat dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică- ginecologie.”, a declarat dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, pentru BZI LIVE.

Sarcina și activitatea sexuală sunt afectate de ovarele polichistice? Dr. Raluca Mogoș: „Nu sunt afectate”
Potrivit medicului Raluca Mogoș, nici sarcina și nici activitatea sexuală nu sunt afectate de ovarele polichistice, cu o singură excepție în cazul sarcinii. Aceasta poate exista pe astfel de ovare, dar nu pe toate felurile de ovare polichistice.
La pacientele cu sindromul ovarelor polichistice, din cauza dezechilibrelor hormonale, foliculii ovarieni nu se dezvoltă normal. Astfel, ovulația nu are loc lună de lună, motiv pentru care numeroase femei care au sindromul ovarelor polichistice se confruntă cu probleme de fertilitate. Mai mult decât atât, femeile cu ovare polichistice care rămân însărcinate prezintă un risc ridicat de avort, astfel că, pe parcursul sarcinii, necesită o monitorizare atentă.
„Activitatea sexuală nu este deloc afectată, sarcină poate exista pe ovare polichistice, dar nu pe toate felurile de ovare polichistice.”, a adăugat medicul Raluca Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.