duminică, 3 martie, 2024

Elevii primesc kebab și pizza la prânz! Masa copiilor este plătită din bani europeni la această școală

Elevii primesc kebab și pizza la prânz. Se întâmplă la școala din comuna gorjeană Roșia de Amaradia. Primarul din localitate, Liviu Cotojman, susține că banii pentru masa caldă dată elevilor vin dintr-un program finanțat prin PNRR, că meniurile este luat dintr-o listă a Institutului Național de Sănătate Publică și că a ținut cont și de cerințele părinților. Niciunul dintre produse nu este recomandat de Institutul de Sănătate Publică, deși edilul spune că le-a verificat pe lista oficială.

Elevii primesc kebab și pizza la prânz: „Așa ne-au rugat elevii și chiar a părinții!“

Primarul comunei gorjene Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, le dă elevilor din comună o masă caldă la școală, iar banii vin dintr-un program finanțat din PNRR. Inițiativa este foarte bună, doar că printre felurile de mâncare se regăsesc pizza, kebab sau paste carbonara. Niciunul dintre aceste produse nu este recomandat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în condițiile în care medicii spun că alimentele ultraprocesate ar trebui să fie o excepție în meniul elevilor.

La începutul acestei săptămâni, elevii școlii din comuna gorjeană au primit la prânz kebab. Asta, în condițiile în care elevii de la o școală din București, aflată în același program de finanțare, le-a dat elevilor supă cremă de legume, chiftele marinate cu piure de cartofi și brioșă.

Introducerea programului „Masa Caldă“ în școlile din comuna gorjeană a fost primită cu mare bucurie de către cele peste 300 de familii care au scăpat astfel de grija prânzului pentru copiii lor.

Chiar dacă produsele care ajung la copiii din școala gorjeană nu sunt sănătoase, primarul susține că acestea s-ar găsi pe lista oficială INSP.

„A fost o rugăminte a elevilor și chiar a părinților pentru aceste meniuri. Ei au ales kebab, tortilla și pizza. Meniul este luat dintr-o listă a INSP din care noi alegem zilnic anumite meniuri“, a precizat Liviu Cotojman.

În urmă cu câteva zile, primarul din Roșia de Amaradia le-a transmis părinților ce meniu vor avea copiii la școală în această săptămână.

„Stimați părinți, dragi elevi, pentru săptămâna viitoare , meniul este următorul:

Luni: kebab

Marți: pizza

Miercuri: aripioare de pui la cuptor, cu cartofi la cuptor si salată de varză

Joi: tortilla (foaie de tortilla, carne de pui, rosii, castraveți, salată de varză, ceapă, ketchup si maioneză)

Vineri: șnițel din piept de pui cu piure si salată de varză

Sa fie o săptămână minunată!“, a scris edilul pe pagina lu ide Facebook.

Multe mâncăruri prăjite, băgate în meniurile elevilor

Un cadru didactic din cadrul unității de învățământ din Gorj a menționat că meniurile sunt stabilite de firma care a câștigat licitația împreună cu factorii decidenți ai școlii noastre.

„Pe lângă aripioare de pui, chiftele de porc, paste carbonara, săptămâna acesta elevii din Roșia de Amaradia primesc kebab, pizza, tortilla și șnițel de pui“, menționează cadrul didactic din Roșia de Amaradia.

Nutriționistul Alina Epure susține că alimentele de tip fast-food le dau dependență micuților și le creează un comportament alimentar dezechilibrat.

„Alimentele de tip fast-food generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente. Toate alimentele prăjite dăunează sănătății, cu atât mai mult la copiii mici. Niciun aliment prăjit nu hrănește celulele creierului. Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Toate alimentele prăjite pierd foarte mult din proprietățile nutritive, fie că este vorba despre cartofii prăjiți, șnițele sau ouă prăjite“, a menționat nutriționistul, în condițiile în care elevii primesc kebab și pizza la prânz, la o școală din județul Gorj.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite