Dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre importanța controlului ginecologic periodic. La cât timp se realizează în cazul femeilor fertile și, respectiv, al femeilor aflate la menopauză?
Controlul ginecologic periodic are ca scop verificarea stării de sănătate a aparatului genital feminin. Acesta este recomandat a se realiza anual și poate include: discuția cu medicul, examenul ginecologic, testul Babeș – Papanicolau și ecografia ginecologică (endovaginală sau transabdominală). În funcție de factorii de risc, se realizează și examinarea sânilor prin palpare sau ecografic, pentru depistarea afecțiuniunilor mamare.
Dr. Raluca Mogoș, despre importanța controlului ginecologic periodic:„ Asta este cadența, cel puțin o dată pe an”
Potrivit medicului Raluca Mogoș, controlul ginecologic periodic este esențial, pentru prevenirea și, respectiv, tratarea eventualelor afecțiuni ale aparatului genital feminin. Este important ca acest control să se efectueze cel puțin o dată pe an, în cazul femeilor de vârstă fertilă și la doi sau chiar trei ani, în cazul femeilor care au intrat la menopauză.
Examenul ginecologic propriu-zis se realizează pe masa ginecologică și presupune examenul vaginal cu valve, în vederea verificării aspectului vaginului și colului utern. Deși poate crea un ușor disconfort, acest examen nu este unul dureros, dar poate declanșa o ușoară sângerare.
„Din păcate, intervine factorul psihologic aici: „Am intrat la menopauză, ce mi se mai poate întâmpla?” Trebuie să mergi regulat la medic. Pentru femeile de vârstă fertilă este indicat cel puțin un control ginecologic pe an. În cazul în care femeia are tulpini HPV prezente, descoperite în genotipare și un test Papanicolau modificat, atunci este indicat să se prezinte la șase luni, iar altfel la un an. Asta este cadența, cel puțin o dată pe an. La femeile care au intrat la menopauză, este ok să se prezinte la doi sau chiar la trei ani.”, a declarat medicul Raluca Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Sfaturile medicului Raluca Mogoș pentru femeile aflate la menopauză: „Le rog să vină la medic măcar să discute opțiunile, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieți”
Cu toate că un simplu control ginecologic nu este costisitor și nici nu durează mult, femeile se tem să vină la medic. Tocmai de aceea, dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie le încurajează să lase temerile deoparte și să vină la cabinet, indiferent că este vorba despre femei aflate la vârsta fertilă sau la menopauză. În acest fel, ele își pot îmbunătăți calitatea vieții și pot trăi cu certitudinea că sunt sănătoase din punct de vedere ginecologic.
„Rog, realmente, femeile să nu ignore toate aceste probleme pe care le întâmpină odată cu intrarea la menopauză, indiferent că este menopauză indusă chirurgical, adică histerectomia cu anexectomie, deci practic când se scot și ovarele și uterul sau menopauza fiziologică. Le rog să vină la medic măcar să discute opțiunile, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.”, a adăugat medicul Raluca Mogoș.