luni, 24 iunie, 2024

De ce ar veni Apocalipsa dacă Luna ar dispărea dintr-o dată?

Luna este singurul satelit natural al Pământului, iar dispariția acesteia ar putea însemna începutul unei Apocalipse.

Așa cum un cutremur de 11 grade ar provoca daune ireversibile și dispariția vieții, dispariția Lunii ar putea avea consecințe asemănătoare.

Apocalipsa ar veni dacă Luna ar dispărea

Luna a fascinat întregi generații de oameni. Din antichitate, Luna avea anumite legende ce se croiau în jurul ei. Rând pe rând, Luna a fost asimilată zeităților, sau altor diverse legende. În tot acest context, oamenii au emis mai multe ipoteze despre dispariția Lunii și o eventuală Apocalipsă cauzată de acest lucru. Oamenii de știință s-au întrebat ce efecte ar putea avea acest lucru asupra vieții așa cum o știm noi. În rândurile care urmează, vom expune ceea ce se poate întâmpla, conform datelor culese, dacă Luna dispare.

1 Reducerea orelor de lumină

Conform cercetătorilor, ziua ar dura doar 6 ore dacă luna nu ar exista. Luna produce maree prin degajarea energiei prin forța de frecare. Din aceste considerente, o îndepărtare a Lunii de Terra face ca rotația planetei să încetinească.

2 Schimbări climatice importante

În lipsa unor eclipse de Lună, schimbările climatice vor fi imediate. Așadar, fără aceste maree lunare, curenții din oceane vor fi mai slabi, iar acest lucru ar însemna automat reducerea de specii care trăiesc în oceane și mări. Apa oceanică ar fi redistribuită pe întreaga suprafață a Terrei, ceea ce înseamnă o creștere a nivelului mării. Asta ar însemna automat dispariția mai multor coaste pe întreg teritoriul planetei.

3 Nu vor exista anotimpuri

Dacă Luna ar dispărea, atunci anotimpurile vor dispărea și acestea. Vă imaginați fluctuații de temperatură care ar distruge agricultură. Temperatura aerului s-ar modifica dramatic, situându-se între minus 80 de grade Celsius și 100 de grade Celsius. O distrugere totală a agriculturii ar însemna foamete și o dezordine socială care în cele din urmă ar duce la o dispariție completă a umanității.

Este posibil ca Luna să explodeze?

În terorie, orice lucru este posibil. Cercetătorii s-au gândit la un scenariu în care Luna ar exploda pur și simplu. Acest scenariu nu este posibil atât de uşor. Conform unor calcule matematice, pentru ca Luna să fie aruncată în aer este nevoie de o putere ce ar fi egală cu 650 de miliarde de bombe atomice. La o putere mai mică, Luna s-ar dezintegra în mii de bucăți, dar gravitația ar face-o să revină la forma inițială.

Interesant este faptul că dacă Luna ar începe brusc să se îndrepte spre Terra, distanța maximă la care ar putea să se aproprie, fără să fie distrusă de maree este de aproximativ 18.000 de kilometri. Aceste fragmente ar crea un cerc de resturi cu diametrul de 37.000 km, făcând Pământul a doua planetă din Sistemul Solar după Saturn care are acest inel.

Așadar, Apocalipsa ar putea veni dacă Luna s-ar distruge. Momentan nu există premisele ca acest lucru să se întâmple. Aceste ipoteze apocaliptice ne arată cât de fragili suntem în fața naturii și cât de tare ar trebui să ne implicăm în protejarea ecosistemelor fără de care nu am exista.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite