miercuri, 29 mai, 2024

Un cutremur de 11 grade ar însemna dispariția vieții pe Pământ. Este posibil un asemenea scenariu?

Printre cele mai înfricoşătoare lucruri care se pot întâmpla pe Pământ sunt cutremurele.  Dezastrele naturale apar de ce mai multe ori neaşteptat şi rapid. Insă efectele pe care doar câteva minute le pot avea cutremurele asupra omenirii sunt complet profunde.

Nici măcar până astăzi nu putem spune cu exactitate când şi unde va avea un următor mare cutremur. De exemplu, cutremurul din Turcia a ucis zeci de mii de persoane, iar pagubele materiale sunt colosale. În 1960 în Chile, omenirea a simţit cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată care s-a ridicat la 9,6 grade pe scara Richter, Deși nu este clar dacă evenimente mai mari decât acestea au avut vreodată loc, cert este că ar fi complet diferit de orice am experimentat până acum. Dacă un cutremur va ajunge vreodată la 11 grade, însuşi Terra ar putea fi distrusă.

Cum sunt măsurate cutremurele?

Înainte de toate, să ne uităm cum sunt măsurate mai exact cutremurele. De ce ar fi un cutremur de 11 grade atât de periculos dacă umanitatea a trecut deja peste un cutremur de 9,6 grade?

Scara Richter

Cel mai cunoscut standard de măsurare este scara Richter. Dezvoltată în 1935 de Richter. Această scară este utilizată pentru a evalua magnitudinea unui cutremur. Adică cantitatea de energie pe care a eliberat-o. Acest sistem este logartismuc.

Ceea ce înseamnă că fiecare număr întreg reprezintă o creștere de 10 ori mai mare în amplitudinea undei. Adică amplitudinea undei într-un cutremur de nivel 9 este de 10 ori mai mare decât într-un cutremur de nivel 8. Amplitudinea crește de 100 de ori între un cutremur de nivel 7 și un cutremur 9. Chir și așa, cantitatea de energie eliberată între două numere nu este doar de 10 ori mai mare ci este cu 31 mai puternică.

Putem vedea motivul pentru care există o diferență atât de masivă intre un cutremur de 11 grade și unul de 9. Evaluările Richter oferă doar o idee aproximativă al impactului real al unui cutremur. Pagubele variind în funcție de compoziția solului cât și de așezările umane din zonă.

Cutremurul de 9,6 grade care a lovit Chile în 1960 a fost responsabil de moartea a aproximativ 1900 de persoane. Insă cel resimțit asupra Oceanului Indian a dus la moartea a peste 200.000 de oameni în mare parte din cauza tsunamului care a fost creat în urma să. Comparativ, cutremurul din 1977 cu epicentrul în Vrancea, cel mai activ punct seismic din România a dus la moartea a peste 1500 de persoane.

Scara Mercali

Gradul de daune este evaluat pe scara Mercali. Evaluările sunt date prin cifre romane bazate în principal pe evaluări subiective.

Un cutremur de intensitate redusă, unul în care unii oamenii simt vibrația și nu există daune materiale semnificative este evaluat ca fiind 2. Cea mai mare evaluare, 12, se aplică cutremurelor în care structurile umane sunt distruse, solul este crăpat și sunt declanșate alte dezastre naturale cum ar fi alunecări de teren sau tsunami. Evaluările la scara Richter sunt determinate la scurt timp după cutremur.

Odată ce oamenii de știință pot compara datele din diferitele stații de seismograf, evaluările Mercali pe de altă parte pot fi stabilite doar după ce anchetatorii pot discuta cu mai mulţi martori oculari pentru a stabili ce mai exact s-a întâmplat. Deși scara Richter este probabil cea mai cunoscută metodă de măsurare, nu este cea utilizată de specialiști. Ea a fost gândită pentru un singur tip de cutremure. Din cauza necesității de a înregistra cutremure în întreaga lume, a fost dezvoltată scara de magnitudine a momentului seismic care măsoară mișcarea rocilor de-a lungul faliilor seismite dar care este de asemenea logaritmică.

Cum are loc un cutremur?

Un cutremur are loc în urma frecării plăcilor tectonice ale Pământului. Cum se desfăroară acest proces? Plăcile tectonice sunt într-o mișcare continuă, insă se blochează la margini din cauza frecării. Rocile incă continuă să se împingă reciproc, insă fiind blocate nu se mai pot mișcat.

Presiunea acumulată cauzează spargerea bruscă a rocilor într-o eliberare imensă de energie ce călătorește în scoarța Pământului. În unele zone ce se află în plăcile tectonice, mici cutremure pot fi resimțite foarte des. Insă în altele se poate acumula energie chiar și sute de ani rezultând în izbucniri enorme. Această metodă este de departe cea mai răspândită cauză a cutremurelor. Pot lua naștere și în urma erupțiilor vulcanice, impactului cu un asteroid suficient de mare, sau din cauze artificiale precum explozii, sau umplerea lacurilor de acumulare.

La un cutremur de 11 grade, Pământul ar fi distrus

Până în momentul de față, Pământul nu a trecut niciodată peste un cutremur de 10 grade. Un cutremur cu magnitudinea de 11 pare cu atât de îndepărtat. Potrivit multor cercetători, un cutremur atât de mare nici măcar nu ar putea fi posibil datorită simplului fapt că nu există o falie suficient de mare pentru a permite o asemenea forță.

San Fracisco s-ar învecina cu Las Vegas

În momentul actual, cea mai mare falie existentă este falia San Andreas care se întinde până la 1200 de kilometri, situată între placa tectonică a Pacificului și cea a Americii de Nord. În fiecare an, cele două plăci se mișcă, iar peste 12 milioane de ani, orașele San Francisco și Las Vegas vor fi vecine. Lungimea faliei este şi motivul pentru care mulţi seismologi consideră că un cutremur masiv va lovi în cele din urmă California. Insă este puțin probabil că acesta să depășească 9 grade.

Pământul ar putea experimenta o catastrofă de genul doar dacă ar avea loc mai multe seisme simultane de-a lungul mai multor falii. Poate din cauza impactului cu un asterior. Totuși, dacă ar avea loc un astfel de eveniment?

Potrivit cercetătorilor, cutremurul din Valdivia (Chile 1960) a eliberat 4,5 quintillion juli de energie în doar câteva secunde. De 23 de ori mai mult decât cea mai puternică bombă atomică detonată de către umanitate. Ne putem doar imagina cum arăta un cutremur care este de sute de ori puternic. O mare parte din consecințe ar fi influențate de locația în care lovește cutremurul.

Un cutremur de 11 grade ar decima instant clădirile

În zonele urbane, clădirile ar fi decimate instant ducând, nu doar la pierduri materiale astronomice, dar și la pierderile a miilor de vieți omenești. Dacă zona lovită are o deschidere la mare sau dacă seismul în sine se provoacă sub apă, cel mai probabil am vedea un tsunami colosal, poate mai mare decât vălul de 500 de metri din Lituya Bay provocat în urma unei alunecări de teren, dar care a ucis doar 2 persoane. În 2004, un tsunami de 25 de metri a fost creat deasupra Oceanului Indian luând viața a peste 200.000 de persoane. Nu este necesar să menționăm pierderile ce ar avea loc dacă un tsunami și mai maer ar lovi o zonă populare.

Un astfel de cutremur ar putea avea și consecințe globale. Japonia este deseori lovită de cutremure mici, insă în 2011 s-a confruntat cu unul deosebit de puternic, de magnitudinea 9. Cutremurul a cauzat un tsunami. Insă de data asta a fost afectată şi centralea nucleară de la Fuchusima. Urmând unul dintre cele mai mari dezastre nucleare ale omenirii de la Cernobîl încoace.

Cutremurul de 11 grade ar face ca centralele nucleare să fie distruse, iar vulcanii activați

Un cutremur de magnitudinea 11 nu doar că ar putea duce la un deznodământ similar, dar efectele ar putea fi și mai devastatoare și răspândite în jurul lumii acoperind planeta cu radiații. Dar acesta nici măcar nu ar fi sfârșitul. Potrivit studiilor, există o anumită legătură între erupțiile vulcanice și cutremure, suficient de puternice cu o magnitudine peste 8. Așa că nu este deloc ieșit din comun să presupunem că un cutremur cu magnitudinea de 11 grade ar putea cauza erupții simultane în întreaga lume. Poate chiar activarea numiților supervulcani. Astăzi sunt cunoscuți cam 20, iar eruperea unuia singur ar putea efecte cataclismice, similar ca în cazul bombelor atomice.

O astfel de eurupție ar putea elibera suficient material vulcanic în atmosferă blocând lumian soarelui și ducând la răcirea întregului Pământ. Nu doar că plantele nu ar efectua procesul de fotosinteză ducând la foamete, dar aerul ar putea deveni toxic din cauza cantităților mari de sulf eliberate. Din fericire, un astfel de cutremur este extrem de improbabil.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite