luni, 4 decembrie, 2023

Italia amenințată de un tsunami din cauza cutremurului din Turcia

Cutremurul din Turcia s-a răsfrâns asupra mai multor state. Totuți, autoritățile din Italia au emis avertizări de tsunami în mai multe zone de coastă ale țării.

Cutremurul din Turcia a provocat decesul a cel puțin 11.000 de persoane și rănirea a altor câtorva zeci de mii. Datele sunt în continuă schimbare din cauza operațiunilor care sunt încă active. Președintele Turciei a efectuează o vizită în zona afectată a țării spunând că cunoaște problemele și încearcă să le rezolve.

Italia amenințată de tsunami

Specialiștii din Italia consideră că există o posibilitate ridicată ca un tsunami să lovească coasta țării. Din aceste considerente i-a sfătuit pe locuitorii din zonele de coastă să părăsească zonele. Departamentul de Protecție Civilă din peninsulă a emis comunicatul, alarma venind puțin după ora 03.00.

Aceeași specialiști au observat mai multe anomalii la mareometrele de la Iskedrum și Erdemli din Turcia, iar șansele producerii unui astfel de eveniment au crescut considerabil. Alertele au fost emise în mai multe zone printre care Silicia, Marche, Abruzzo, Puglia, Calabria Ionică

„Este încă în desfășurare, dar de la primele informații s-a redus foarte mult”, a declarat directorul de operațiuni al Protecției Civile Luigi D’Angelo.

După cutremurul din Turcia și Siria, în apropriere de Cipru au avut loc tsunamuri, dar de mici dimensiuni. Nu au fost înregistrate pagube materiale sau umane.

Ultimele noutăți de la cutremurul din Turcia

Salah Aboulgasem, un lucrător umanitar al organizației de caritate Islamic Relief, a călătorit din Marea Britanie la Gaziantep, în sud-estul Turciei, pentru a ajuta la efortul umanitar.

În ciuda faptului că a fost în „multe zone de război, multe zone de dezastru… aceasta este fără îndoială una dintre cele mai devastatoare pe care le-am văzut vreodată”, a spus el. Există, de asemenea, rapoarte înfricoșătoare de la colegii din Siria că gropi comune au fost săpate pentru a face față volumului de cadavre. Pe lângă așteptări îndelungate pentru ajutor, multora din zonele afectate de cutremur le-a fost greu să caute și să obțină informații despre soarta rudelor dispărute.

În afara unui spital din orașul Antakya, zeci de cadavre, unele în saci de cadavre, altele acoperite cu pături și cearșafuri, sunt înșirate pe pământ.

„Soția mea nu vorbește turcă și nu văd prea bine”, a declarat pentru Reuters un bărbat, care nu și-a dat numele.

Peste 11.000 de persoane din sudul Turciei și nordul Siriei sunt acum cunoscute că au fost ucise Siria a cerut acum oficial asistență în cadrul unei scheme care este concepută pentru a sprijini țările afectate de dezastre naturale – Mecanismul de protecție civilă al UE. Turcia făcuse deja acest lucru – cu echipe de căutare și salvare pe drum sau în țară -, dar acum și-a extins cererea de ajutor la lucruri precum pături, corturi și încălzitoare.  La Bruxelles, la un centru de gestionare a crizelor, ei lucrează ce ajutor poate fi coordonat.

Trimiterea echipelor în Siria ar fi mai complicată decât în Turcia – cu controlul în nord împărțit între guvern și grupurile rebele.

 

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite