vineri, 12 aprilie, 2024

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sosit în regiunea afectată de cutremur

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a călătorit în zona cel mai grav afectată de cutremur, relatează agențiile de presă. El urmează să viziteze Kahramanmaras și Hatay, precum și Pazarcik, centrul central al cutremurului.

Președintele a declarat stare de urgență de trei luni în cele 10 provincii cele mai grav afectate. Mulți și-au exprimat furia față de aparenta lipsă de acțiune a guvernului, unii oameni susținând că ajutorul este aproape inexistent

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a ajuns în zonele afectate de cutremur

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns în regiunea care a fost afectată de cutremur. O femeie, Arzu Dedeoglu, a declarat aseară unui reporter BBC în cartierul Numune din Iskenderun, din sudul Turciei, că cele două nepoate ale ei au rămas blocate sub dărâmături și că nici un ajutor nu a sosit pentru o zi.

„Avem doi copii sub dărâmături, Aysegul și Ilayda. Au plecat acum, sunt sigur că au plecat deja. De ce nu au putut veni mai devreme?”

Un alt supraviețuitor din orașul Antakya din sud, Melek, în vârstă de 64 de ani, a întrebat:

„Unde sunt corturile, unde sunt camioanele cu mâncare? Nu am văzut nicio distribuție de alimente aici, spre deosebire de dezastrele anterioare din țara noastră. Am supraviețuit cutremurului, dar vom muri aici din cauza foametei sau a frigului aici”.

Alții de pe rețelele sociale au spus că au existat insuficiențe grave în răspunsul guvernului, unii susținând că unele dintre regiunile cele mai afectate au fost neglijate. Erdogan a recunoscut că au existat dificultăți cu răspunsul inițial, dar a dat vina pe întârzieri pe drumurile și aeroporturile avariate.

Ucraina și alte state au trimis deja ajutor în Turcia

O echipă de lucrători ucraineni de urgență a plecat în Turcia pentru a lua parte la operațiunile de salvare și curățenie cauzate de cutremur de acolo.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că specialiștii ucraineni au experiență relevantă în gestionarea dezastrelor naturale. Echipa este formată din aproape 90 de salvatori și include 10 câini de căutare și salvare dresați să găsească persoane dispărute, spune șeful poliției naționale. România a trimis la rându-i ajutoare către țara puternic afectată de cutremur. DSU a alocat o echipă de 60 de persoane, 4 câini dresați pentru misiuni specifice, dar și mai multe echipamente adecvate pentru astfel de intervenții.

Guvernul britanic și-a mărit finanțarea pentru organizația de apărare civilă White Helmets, care operează în zonele controlate de rebeli din Siria, pentru a o ajuta să abordeze consecințele cutremurului. Le oferă celor de la White Helmets o sumă suplimentară de 800.000 de lire sterline (963.000 de dolari) – care este peste cei 2,25 milioane de lire sterline pe care Regatul Unit le oferă în fiecare an.

 

 

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite