miercuri, 17 aprilie, 2024

Cutremur devastator în Turcia unde sute de oameni au murit. UPDATE: Cel puțin 600 de morți – FOTO

A fost un cutremur devastator în Turcia, iar autoritățile au arătat că sunt mii de victime și sute de oameni care au murit. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter.

Nu este primul cutremur puternic în Turcia. În noiembrie a mai avut loc un cutremur de 5,9 grade. Turcia este situată pe mai multe plăci tectonice, aşa că seismele sunt frecvente.

UPDATE: Sunt noi estimări ale autorităților din Turcia după cutremurul devastator care a avut loc în această dimineață. Bilanțul combinat din Turcia și Siria se ridică la cel puțin 641 de decese, potrivit The Guardian. Sunt informații că sute de oameni sunt încă prinși sub dărâmături, în timp ce salvatorii caută printre dărâmături.

Cutremur devastator în Turcia. Sute de oameni au murit

În aceată dimineață în Turcia a avut loc un cutremur devastator unde sute de oameni au murit, iar peste 2.000 au fost răniți. Autoritățile centrale din Turcia au arătat faptul că până în acest moment sunt 300 de persoane decedate. Momentan, datele sunt incă în curs de actualizare, iar numărul morților și a răniților este în continuare așteptat să crească.

Cutremurul a fost localizat la granița cu Siria, ambele țări raportând victime. Cutremurul a avut loc în jurul orei 4 dimineața şi a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter. Acesta a avut mai multe replici, cel puțin 18 dintre ele au avut magnitudinea de peste 4 grade, iar una a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter.

Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan a avut o primă reacție după producerea cutremurului, spunându-le oamenilor să nu intre în panică pentru că au fost trimise echipe de salvare și de căutare. Acesta i-a liniștit pe cetățeni explicând că vor trece cu bine peste acest dezastru:

”Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai curând posibil și cu cât mai puține pagube”, a scris președintele Recep Tayyip Erdogan pe Twitter.

În schimb, ministrul de Interne a vorbit despre existența unor oameni sub ruine și a transmis că prioritatea autorităților este scoaterea acestora de sub clădirile dărâmate și tranferul celor în viață la spital:

”Prioritatea este să scoatem oamenii prinși sub clădirile ruinate și să îi transferăm la spitale”, a declarat Ministrul de Interne.

Pagubele materiale nu pot fi incă estimate, iar numărul morților este în continuă creștere. Sunt persoane decedate și rănite atât în Siria cât și în Turcia.

 

Ce să faci în caz de cutremur. Cum te poți salva?

Multă lume se întreabă ce poţi să faci în caz de cutremur. Sunt mai multe sfaturi pe care autoritățile naționale și internaționale le-au transmis populației. Principalul sfat este cel în care nu trebuie să intri în panică și trebuie să rămâi calm. Se știe faptul că, uneori, sunt mai multe victime ale cutremurului în rândul persoanelor care fac atacuri de panică decât a celor care sunt implicate efectiv în cutremur. Așadar, trebuie ca în locuinţa să ai o trusă de prim ajutor, produse de igienă, acte de identitate la îndemână, lanternă, radio, baterii, pături și fluier (poate fi folosit pentru ca echipele de căutări să te găsească dacă ești prins sub dărămituri).

La capitolul comunicare punctăm faptul că trebuie să vorbești cu familia ta despre un plan în caz de cutremur. În caz de cutremur trebuie să îţi alegi un loc sigur în fiecare cameră în care să te pui la adăpost. Locurile sigure sunt pereții de rezistență, mobilierul. Stai departe de ferestre, de un mobilier înalt care poate cădea peste tine. Ai grijă ca toată aparatura care este conectată la gaz să fie prinsă în perete pentru a evita scurgerile de gaze naturale și eventualele explozii cauzate de acest lucru. Un alt sfat este cel în care nu trebuie să atârni obiecte grele de perete. Obiectele mari sau grele ar trebui să fie cele mai apropiate de podea.

Așadar, acest cutremur devastator din Turcia ar trebui să ne facă să înțelegem că trebuie să fim pregătiți în caz că ceva asemănător s-ar întâmpla și la noi în țară. Atenție! Nu trebuie să intrăm în panică și trebuie să ne menținem calcul pentru că acest lucru poate face diferența dintre viață și moarte.

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite