sâmbătă, 2 martie, 2024

Peste 20.000 de morți în cutremurul din Turcia

Se știe acum că peste 20.000 de oameni morți în cutremurul de luni din Turcia și Siria, deși ONU avertizează că amploarea dezastrului este încă neclară.

Luni, 6 februarie 2023, un cutremur  s-a produs în Turcia. Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade a fost urmat de sute de alte replici dintre care una a avut 7,5 grade pe scara Richter.

20.000 de oameni uciși în cutremurul din Turcia

Salvatorii încă caută moloz pentru supraviețuitori, dar speranțele se estompează la mai bine de patru zile de la primul cutremur. Autoritățile au afirmat faptul că sunt 20.000 de oameni uciși în cutremurul din Turcia, dar cifrele sunt într-o dinamică continuă. Numărul acestora ar putea fi mult mai mare pentru că operațiunile de salvare sunt încă active.

Condițiile de îngheț amenință viețile a mii de supraviețuitori care sunt acum fără adăpost, apă și hrană. Președintele Turciei a numit cutremurul „dezastrul secolului”. Un efort internațional major de asistență crește în ritm. Joi, Banca Mondială a promis 1,78 miliarde de dolari în ajutor Turciei, inclusiv finanțare imediată pentru reconstrucția infrastructurii de bază și pentru a-i sprijini pe cei afectați de cutremure.

Dar eforturile a 100.000 sau mai mult de personal de salvare la sol sunt îngreunate de o serie de obstacole logistice, condițiile meteo severe din Turcia, inclusiv lipsa de vehicule și drumurile devastate. Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că întreaga amploare a catastrofei „se desfășoară încă în fața ochilor noștri”, în special în Siria, unde un război civil de lungă durată a devastat țara.

Joi, primul ajutor umanitar al ONU a trecut granița în nord-vestul Siriei prin punctul de trecere Bab al-Hawa din Idlib. Traversarea este singura modalitate prin care ajutorul ONU poate ajunge în regiune fără a traversa zonele controlate de forțele guvernamentale siriene, conform bbc.com.

Guterres a promis că mai mult ajutor este pe drum și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să permită livrarea proviziilor prin mai multe puncte de trecere a frontierei.

„Acesta este momentul unității, nu este un moment pentru a politiza sau a diviza, dar este evident că avem nevoie de sprijin masiv”, a spus el.

Munira Mohammad, o mamă a patru copii care a fugit din Alep după cutremur, a declarat pentru Reuters că au nevoie disperată de încălzire și de mai multe provizii, spunând: „noapte trecută nu am putut dormi pentru că era atât de frig. Este foarte rău”.

Grupul de salvare Căști Albe a declarat că singurul convoi ONU care a ajuns în regiune nu conține echipamente specializate pentru a elibera oamenii prinși sub dărâmături.

„Acest lucru ne face foarte dezamăgiți într-un moment în care suntem disperați după un astfel de echipament care să ne ajute să salvăm vieți de sub dărâmături”, a spus grupul pe Twitter.

Avertismente pentru al doilea dezastru

Oficialii au declarat joi că 17.600 de persoane au murit în Turcia, iar numărul morților a fost de cel puțin 3.377 în Siria. Bilanțul depășește cei peste 17.000 de morți când un cutremur similar a lovit nord-vestul Turciei în 1999.

Zeci de mii de oameni din Turcia și Siria petrec a patra noapte refugiindu-se de temperaturile acerbe în adăposturi improvizate, care au rămas fără adăpost în urma cutremurelor. Resat Gozlu, un supraviețuitor din sud-estul Turciei, care locuiește acum pe podeaua unui complex sportiv împreună cu familia sa, a declarat că salvatorii nu au sosit decât la trei zile după cutremur.

El a spus că mulți rămân prinși sub dărâmături, iar alții au murit de hipotermie.

„Dacă acest lucru continuă, ar putea exista probleme grave de sănătate și boli”, a spus el pentru BBC.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că un al doilea dezastru umanitar va lovi dacă supraviețuitorii nu vor avea acces la adăpost, hrană, apă și medicamente „foarte repede”.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hâns Kluge, a declarat pentru BBC că personalul organizației din Gaziantep din Turcia trebuie să doarmă în mașini pentru că „mai sunt sute și sute de replici”. Așadar, 20.000 de oameni morți în cutremurul din Turcia, devansând precedentul seism din țară.

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite