luni, 24 iunie, 2024

Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino

De la 1 iulie toată lumea se așteaptă la scumpiri în lanț, mai ales că va crește salariul minim pe economie. Economiştii spun că este efectul de domino al măsurii de majorare a salariului minim, în timp ce patronatele se aşteaptă ca multe companii, în special cele mici şi mijlocii, să intre în insolvenţă

”Există posibilitatea să asistăm inclusiv la mărirea ratei de inflaţie”

Odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 iulie, vom da mai mulţi bani pe mâncare, haine şi chiar servicii.

Adrian Codîrlaş, vicepreşedinte CFA România: Creşterea salariului minim pe economie are ca şi efect o creştere a costurilor pentru aceste companii, deci vom avea şi o anumită creştere a preţurilor produselor vândute de companiile care folosesc forţă de muncă plătită pe salariul minim.

Cristina Chiriac, preşedinte CONAF: Există posibilitatea să asistăm inclusiv la mărirea ratei de inflaţie şi pe zona dobânzilor. Este o măsură forţată, care nu are nicio legătură cu randamentul sau profitabilitatea unei companii şi există probabil riscul de a-şi închide porţile anumiţi antreprenori.

Presiune va fi pusă şi pe bugetul statului, care va trebui să crească salariile angajaţilor, ale căror lefuri se raportează la salariul minim pe economie.

Şi amenzile de circulaţie vor creşte odată cu salariul minim

Şi amenzile de circulaţie vor creşte odată cu salariul minim, aşadar şoferii trebuie să fie atenţi să respecte legea. În prezent, valoarea punctului de amendă este 165 de lei, dar de la 1 iulie va urca la 185 de lei.

Executivul ia în calcul ca majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei, de la 1 iulie, să fie însoțită şi de netaxarea a 300 de lei, față de 200 de lei, cât este în prezent.

Marcel Ciolacu, premierul României: Lăsăţi-mă să iau decizia împreună cu domnul ministru al Finanţelor, astfel încât să fie sustenabil. Trebuie să văd efortul bugetar pe care şi-l poate permite. Este o discuţie, o solicitare a IMM-urilor.

Economiştii sunt sceptici că majorarea va duce la creşterea nivelului de trai al românilor plătiţi cu salariul minim pe economie.

Marian Siminică, profesor de economie: Este mai degrabă o compensare a creşterii preţurilor. O mică compensare pe creşterea preţurilor care s-a înregistrat în ultimii ani.

România trebuie să introducă salariul minim european, care se va stabili după noi formule. Una dintre variantele luate în calcul o reprezintă stabilirea salariului minim la nivelul a 50% din salariul mediu.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.