joi, 11 iulie, 2024

Ce se întâmplă cu prețul produselor românești după plafonarea prețurilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Odată cu apropierea alegerilor încep și promisiunile fierbinți ale guvernanților. Una dintre acestea este ieftinirea prețurilor la produsele românești. Micii procesatori sunt de altă părere și nu sunt de acord cu noile măsuri. Aceștia spun că le vor scădea drastic veniturile și vor fi nevoiți să pună lacătele pe uși. Nici marii retaileri nu sunt încântaţi că statul le umblă la buzunar, mai ales că autorităţile au anunţat amenzi drastice pentru cei care scot produsele autohtone de la raft.

Adaos mic la alimentele româneşti


„Se urmăreşte plafonarea adaosului la retailer”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. „Va fi pe tot lanţul, fără materia primă, fără producător. Se va face şi la procesator şi la retailer”, spune Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Sunt declaraţiile contradictorii ale oficialilor cu privire la plafonarea adaosului comercial pentru toate produsele româneşti. Asta deşi proiectul ar trebui să apară în mai puţin de două săptămâni. „Un adaos comercial de 20% peste cheltuielile directe şi indirecte, cred că e un adaos net pentru fiecare procesator şi retailer”, adaugă Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Abia după ce e gata actul normativ, marii jucători din piaţă vor fi chemaţi la discuţii. „Plafonările de până acum s-au făcut pentru obiective punctuale. Au mai fost o serie de plafonări. Aceasta, care se propune acum, nu prea are legătură cu această politică de până acum. Vorbim de o intervenţie masivă, diecţionată doar către producătorii români”, spune George Bădescu, Asociația Marilor Rețele Comerciale.

Specialiștii nu sunt încântați de noile reglementări

Autorităţile spun că alimente româneşti vor fi mai ieftine, analiştii sunt însă de altă părere.

„Nu are cum să ducă la ieftinirea produsului pe care îl face respectiva companie. Va da un şut tuturor micilor firme, micilor producători care vor dori să intre pe rafturile supermarketurilor. Pentru că supermarketul le va spune: am o problemă… dacă te pun pe raft, pe urmă nu pot să mai fac ce vreau eu.”, a declarat un profesor de economie pentru Observator.

Între timp, sunt tot mai mulţi producători români care se plâng că produsele lor au fost scoase de pe raft. „Ne-a delistat fără nicio explicaţie. N-am avut vreun argument comercial de la una dintre reţele”, spune Irina Filip, producător îngheţată.

„Ar fi un dezastru. Fiecare om munceşte ca să-şi facă un profit. Dacă statul gândeşte profitul pentru noi, stăm bine. Aşa era şi acum vreo 33-34 de ani. Cei care au încercat o chestie de genul ăsta au fost ungurii. I-a dus la cea mai mare inflaţie şi la un dezastru economic”, a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta tot în cadrul aceluiași post de televiziune.

„Doreau ca noi să scădem din preţul cu care le livram produsul, astfel încât să-şi garanteze marja pe care o aveau cu taxele de raft. Fapt pe care n-aveam cum să-l fac”, adaugă Bibiana Stanciulov, producător magiun.

Prin noua legislaţie, Ministerul Agriculturii spune că va rezolva şi această problemă. Delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.