vineri, 1 martie, 2024

Cu ce scade febra la copii? Medicamente recomandate de doctori

Tot mai mulți părinți se întreabă cu ce scade febra la copii. Creșterea temperaturii corporale la un copil este un semn clar de boală, iar gama de boli poate fi foarte largă. Febra este o reacție naturală de apărare a organismului uman. Este bine să știi că sistemul imunitar începe sinteza activă a diferitelor substanțe protectoare numai la o temperatură de peste 38,5°C.

Adevărul este că virușii și bacteriile, care nu pot supraviețui la o temperatură corporală ridicată, peste 39°C, se înmulțesc bine la o temperatură confortabilă, de 36,6°C sau 37,5°C. Trebuie amintit faptul că terapia antipiretică nu scurtează durata bolii, nu reduce riscul de complicații și este necesară în principal pentru a atenua disconfortul copilului. Dacă este necesară reducerea febrei, pot fi folosite două medicamente aprobate pentru copii, paracetamol și ibuprofen. Acestea au mai multe denumiri comerciale și forme. Medicamentele pot fi administrate sub formă de supozitoare, sirop, pastile dar ingredientele active sunt aceleași.

Cu ce scade febra la copii? Instrucțiuni pentru administrarea pastilelor

Pentru copii se prescrie o singură doză de ibuprofen la 10 mg la 1 kg de greutate, iar paracetamol la 10-15 mg la 1 kg. Nu este recomandabil să urmați instrucțiunile, care indică dozajul în funcție de vârstă, deoarece un copil poate cântări 8 kg la un an și altul 12 kg.

Amintiți-vă că medicamentul are nevoie de aproximativ 40 de minute pentru a acționa. Dacă temperatura nu scade și sunteți sigur că i-ați administrat copilului dumneavoastră doza corectă de antipiretic, dați-i mai multe lichide.

Dacă pielea copilului este roz, el însuși este activ și se opune încercărilor de măsurare a temperaturii, plânge și bea apă, puteți renunța la medicamente. În acest caz, trebuie doar să aerisiți camera. Pentru a scăpa de temperatură nu folosiți frecții cu alcool sau oțet.

Frecarea creează doar iluzia scăderii temperaturii, contactul cu un lichid rece provoacă vasospasm la nivelul pielii, temperatura pielii este redusă, iar temperatura organelor interne, dimpotrivă, crește. Cu alte cuvinte, folosirea acestei metode agravează starea copilului. În plus, atunci când alcoolul sau oțetul se evaporă de pe suprafața corpului, copilul poate inhala vaporii acestora, ceea ce poate provoca intoxicație.

Sfaturile specialiștilor pentru a ameliora starea de rău a copilului. De către cine trebuie luate medicamente antipiretice

Pentru a-ți ajuta copilul să scape de această stare obțineți un flux de aer pentru corpul bebelușului dumneavoastră. Dați-i bebelușului dumneavoastră lichide calde, cum ar fi ceai, apă, murături sau ceaiuri din plante. De asemenea, folosiți un șervețel pentru a scădea temperatura corpului, dar asigurați-vă că apa nu este prea rece, aceasta poate provoca vasospasm.

Asigurați-vă că copilul dumneavoastră poartă haine uscate și schimbați-l dacă acesta transpiră excesiv. Febra este deosebit de periculos pentru copiii care au boli cardiovasculare sau neurologice. Pentru aceștia, se prescriu medicamente antipiretice chiar dacă termometrul indică 37,5 grade. Părinții sunt sfătuiți să se abțină de la ștergere pentru a nu agrava vasospasmul periferic. Dacă copilul simte frisoane, înfășurați-l într-o pătură caldă. Cereți ajutor medical cât mai curând posibil.

Adesea, părinții caută pe internet cu ce se scade febra la copii, însă ar fi mai bine să consulte un medic pentru a ameliora disconfortul. Medicul pediatru vă va prescrie medicamente antipiretice după o examinare și un diagnostic. În cele mai multe cazuri, se folosește ibuprofenul, iar doza, care este sigură pentru un copil de o anumită vârstă, trebuie să fie prescrisă de către medicul dumneavoastră.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite