Dacă ai această monedă românească poţi deveni bogat. Iată suma uriaşă cu care se vinde pe internet

Lucrurile vechi pot valora enorm de mult peste ani. Colecţionarii de vintage pot avea surprize plăcute şi chiar au ocazia să se îmbogăţească. Cei care deţin această monedă românească pot zice că au dat lovitura.

Polul lui Carol l este o monedă de 20 de lei şi a fost emisă pe piață în anul 1868.

Important de precizat este faptul că monedele divizionare trebuie să aibă pe avers stema statului, iar pe revers valoarea nominală şi anul de emisiune.

Monedă românească cu care pot câştiga o avere

Moneda românească de 20 lei, Polul lui Carol I, are o valoare în momentul de faţă de circa 100.000 de euro. Aceasta a fost emisă şi pusă în circulaţie în 1868.

În prezent, Banca Naţională a României a estimat valoarea monedei din aur ca fiind cea mai scumpă de pe piaţă.

Nimeni nu s-ar fi gândit că o simplă moneda românească să îţi aducă atât de mulţi bani. Moneda a purtat efigia domnitorului român Carol I, având 6,45 grame, dar și o compoziție de 90% aur și 10% cupru. Aceste tipuri de monede au fost emise într-un număr extrem de mic, doar 200.

În momentul de faţă, mai sunt pe piaţa puţine din cauza faptului că nu au fost puse niciodată în circulaţie, ci au fost trimise spre topitoriile turcești. Moneda a făcut parte din planul lui Carol l a Imperiului Otoman prin acțiunea independentă.

Un aspect interesant este ca monedă de aur din 1868 a fost prima emisiune monetară a statului român modern, potrivit reprezentanţilor Academiei Române.

„Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil și temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obținerea independenței țării. Moneda este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare (cifra cel mai des întâlnită fiind aceea de 200 exemplare)”, explică dr. Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.

O altă monedă care costă o avere

Colecţionarii de monede vechi ar trebuie să caute cu atenţie ce exemplare au pentru că şi monedă de 100 lei din anul 1922 valorează o avere. Cei care deţin astfel de exemplare pot să le vândă pe site-ul OLX cu o sumă extraordinar de mare.

În ultima perioadă, cetăţenii încearcă să facă averi de pe urma unor obiecte vintage.

Important de precizat este faptul ca monedă de 100 de lei a fost lansată pe piață în anul 1922 şi este gravată cu chipul domnitorului Mihai Viteazu, înfăptuitorul Micii Uniri din anul 1600. Aceasta are un preţ de vânzare pe internet de 13.400 de euro.

O altă monedă foarte rară și valoroasă este cea de 25 de lei din anul 1906, cu bustul lui Carol I în uniformă, iar pe revers este gravat un vultur încoronat, cu aripile deschise și cu o cruce în cioc. Tot în acel an a fost bătută și moneda de 100 de lei, de aur, emisă în 15.0000 de exemplare. Astfel, cea mai scumpă piesă de acest tip este o monedă românească.

Pe aceeași temă

Cele mai citite