miercuri, 29 mai, 2024

De ce amorțesc mâinile. Cum să scapi de această problemă

Amorțeala în mâini poate fi un simptom inofensiv care dispare rapid după o încălzire ușoară sau poate indica o problemă gravă de sănătate. Afectiunea este scăderea sensibilității la nivelul mâinilor, picioarelor sau altor părți ale corpului, care poate fi însoțită de o senzație neplăcută de arsură sau furnicături.

De obicei este asociată cu tulburarea conducerii impulsurilor de-a lungul fibrelor nervoase sensibile și rădăcinilor acestora.

Deși toate tipurile de amorțeală a mâinilor sunt asociate cu o conducere afectată a impulsurilor, nu orice senzație de furnicături în mâini indică o afecțiune gravă a unei persoane.

Toată lumea a trăit această situație inofensivă cel puțin o dată în viață. Această senzație este asociată cu afectarea temporară a alimentării cu sânge a nervilor care oferă sensibilitate la mână, cum ar fi mediana sau ulna.

De ce amorțesc mâinile

Există mai multe posibile cauze pentru amorțirea mâinilor. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

1. Compresia nervilor: Acest lucru poate fi cauzat de o poziție incorectă a mâinilor sau brațelor, precum și de anumite afecțiuni, cum ar fi artrita sau sindromul tunelului carpian.

2. Lipodermatoscleroza: Aceasta este o afectiune care apare atunci când pielea de pe picioare și glezne devine groasă și dură. Poate duce la amorțirea mâinilor dacă este prezentă în zona cotului.

3. Diabetul: Nivelurile crescute de glucoză din sânge pot afecta fluxul sanguin la nivelul mâinilor și picioarelor, ceea ce poate cauza amorțire.

4. Probleme cu coloana vertebrală: Dacă există probleme cu coloana vertebrală, cum ar fi hernia de disc sau stenoza spinală, acestea pot comprima nervii care trec prin zona respectivă, ceea ce poate duce la amorțirea mâinilor.

5. Anemia: Anemia poate fi cauzată de o cantitate insuficientă de fier în sânge și poate duce la o circulație sanguină deficitară la nivelul mâinilor și picioarelor, ceea ce poate cauza amorțire.

Dacă aveți amorțeală frecventă în mâini, este important să vă vedeți medicul pentru a determina cauza și a primi tratamentul adecvat.

Cum să scapi de amorțeala din mâini

Totul depinde de ceea ce cauzează acest simptom. În unele cazuri, boala de bază trebuie tratată mai întâi. Și dacă cauza amorțelii este o deficiență de medicament sau vitamina B12, poate fi necesar să vă ajustați doza sau dieta de droguri.

Pentru a preveni amorțirea mâinilor, urmați aceste reguli simple :

1. Nu ridica greutăți.

2. Evitați mișcările repetitive. Dacă acest lucru nu este posibil, întindeți-vă brațele și mâinile înainte de a începe munca și oferiți-le mai des mâinilor: relaxați-vă mâinile, agitați-le pentru un minut sau două sau masați-vă palmele și încheieturile mâinilor.

3. Luați pauze regulate de la locul de muncă – înainte să apară disconfortul.

4. Urmăriți-vă postura, faceți exerciții pentru a vă întări mușchii spatelui – Pilates sau yoga sunt ideale pentru aceasta.

5. Bea alcool cu moderatie.

6. Controlul bolilor cronice. Dacă aveți diabet de tip 2, nu uitați să vă luați medicamentele, să mâncați o dietă echilibrată, să vă adresați medicului dumneavoastră în mod regulat și să luați vitamina B12 în mod regulat.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite