miercuri, 29 mai, 2024

Dr. Viorel Radu, despre prevenția afecțiunilor urologice: „Timp de doi ani, pacienții nu au venit la spital, deși aveau afecțiuni serioase” – VIDEO

Dr. Viorel Radu, medic primar urolog la Spitalul „C. I Parhon” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre prevenția afecțiunilor urologice. Iată care este motivul pentru care pacienții amână vizita la medic, chiar dacă afecțiunea pe care o au este una serioasă.

Cele mai întâlnite afecțiuni urologice sunt infecțiile de tract urinar, calculii renali și incontinența urinară. Acestea se pot manifesta, în funcție de patologie, prin: nevoia permanentă de urinare, senzația că vezica nu s-a golit, chiar și după folosirea toaletei, durere sau disconfort la urinare, durere în partea de jos a abdomenului, durere lombară, febră, greață și frisoane. În cazul în care aveți aceste simptome, nu ezitați să cereți ajutorul unui medic urolog. Acesta este singurul în măsură să vă diagnosticheze și să vă ofere un tratament adecvat.

Dr. Viorel Radu, despre prevenția afecțiunilor urologice: „Constatăm o creștere masivă a adresabilității”

În timpul pandemiei, oamenii au evitat să meargă la spital, chiar dacă sufereau de afecțiuni serioase. Acum, adresabilitatea în spitale a crescut, punând mare presiune pe medici și pe sistemul medical, în general. Pentru a sta departe de afecțiunile urologice, însă, foarte importantă este hidratarea. Astfel, este necesară menținerea organismului hidratat cu apă, ceaiuri, supe și smoothie-uri. De asemenea, trebuie limitat consumul de sare și cofeină, axându-vă pe menținerea greutații, fără abținerea de la nevoia de urinare.

„Timp de doi ani pacienții nu au venit la spital, deși aveau afecțiuni serioase, iar acum constatăm o creștere masivă a adresabilității. Ca să vă dau un exemplu, la compartimentul de primire urgențe a Spitalului de Urologie sunt 70 – 100 de consultații pe zi, făcute de un singur medic, numai consultații urologice. Deci pacienții au început să vină în contextul în care înaintea pandemiei era poate mai puțini. S-a făcut o statistică și erau cam 50 de consultații pe urgență, luând cu tot cu sâmbăta și duminca. În pandemie erau 20, să spunem, pacienții nu veneau, deși poate erau urgențe.”, a declarat dr. Viorel Radu, la BZI LIVE.

Care sunt cauzele care determină apariția cancerului renal?

Cancerul renal poate fi de două tipuri: cancer renal de parenchim și cancer renal de căi urinare. Potrivit medicului Viorel Radu, aceste cancere sunt pe locul trei după cancerele de prostată și cancerele vezicale. Principala cauză a apariției acestora o constituie fumatul, în special aminele aromatice, care sunt substanțe ce generează cancer renal. Foarte periculoasă este hârtia țigaretelor, dar acest lucru nu înseamnă că nu este periculos și tutunul.

„Cancerele renale sunt de două tipuri: cancer renal de parenchim și cancer renal de căi urinare. Aceste cancere renale sunt pe locul trei după cancerele de prostată și cancerele vezicale. Dar la fel ca și cancerele vezicale au cam aceeași etiologie. Deci agenții carcinogeni, care dau cancerul vezical, dau și cancerul renal. La cancerul renal, atât cel parenchimacos, cât și cel de căi urinare, carcinogenul cert este fumatul, substanțele chimice din fumat. Și sunt nenumărate, în special aminele aromatice, astea sunt substanțele care dau cancerul renal. Nu numai aromele, ci țigara în sine. De fapt, în cadrul țigaretelor, cea mai periculoasă este hârtia țigaretelor. E dovedit științific că fumul din hârtia arsă este foarte periculos. Asta nu înseamnă că nu e periculos și tutunul. Deci toate aceste substanțe, care rezultă din arderea tutunului și a hârtiei din țigarete sunt agenți carcinogeni.”, a adăugat medicul Viorel Radu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite