miercuri, 29 mai, 2024

Cum pot fi prevenite bolile reumatice? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Evitați traumatismele de orice fel!” – VIDEO

Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE cum pot fi prevenite bolile reumatice. Iată ce trebuie să facă persoanele trecute de vârsta de 40 de ani.

Bolile reumatice, cunoscute de majoritatea oamenilor sub titulatura de reumatism, sunt afecțiuni dureroase, generate de inflamație, tumefiere și durere în articulații sau mușchi. Există boli reumatice, ca de pildă osteoartrita, care sunt determinate de uzura articulațiilor, însă există și afecțiuni în care sistemul imunitar devine hiperactiv și atacă garniturile articulațiile, cum este artrita reumatoidă. Această din urmă boală se manifestă prin dureri articulare și inflamații.

Cum pot fi prevenite bolile reumatice? Sfaturie prof. dr. Rodica Chiriac

Bolile reumatice pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, renunțarea la fumat, păstrarea greutății corporale optime, evitarea sedentarismului și prin limitarea consumului de grăsimi sau cafea. De asemenea, foarte importantă este și evitarea traumatismelor de orice fel, fie că vorbim despre un traumatism la locul de muncă ori acasă, fie de un accident. Potrivit medicului reumatolog Rodica Chiriac, aproximativ 2% dintre artrite apar din cauza unui traumatism.

„Pentru articulații, un traumatism, care depășește chiar minorul, deci care e mediu sau, nu mai zic, mare, te duce la fenomene urâte articulare. Deci evitați traumatismele de orice fel: traumatismul de muncă, traumatismul de neatenție, traumatismul, accidentul, toate trebuiesc foarte atent prevenite. Se scrie la carte că 2% din artrite, deci din fenomenul inflamator, apar după traumatisme. Dar, cel mai frecvent, 98% se instalează artroza, care este la fel de păcătoasă și poate mai greu de tratat, întrucât nu există o medicație foarte efectivă, Iar ca să tratăm artroza cu adevărat, ar trebui să o luăm pe la 40 de ani, atunci este impactul medicației favorabil.”, a declarat medicul Roduca Chiriac, pentru BZI LIVE.

Recomandări pentru persoanele trecute de 40 de ani. Prof. dr. Rodica Chiriac: „Nu ești tanc să ridici nu știu ce greutate”

Începând cu vârsta de 40 de ani, este recomandată evitarea suprasolicitării articulare. Explicația rezidă în faptul că articulațiile sunt niște mecanisme active foarte bine inervate care, în urma unei solicitări excesive, cedează și, astfel, apare boala reumatică.

Așadar, pentru a nu suferi repercusiuni, este foarte important să stăm departe de greutăți și să ridicăm doar atât cât ne permit articulațiile.

„De pe la 40 de ani, în primul rând trebuie evitat impactul negativ, stresul articular, adică suprasolicitarea articulară. Nu ești tanc să ridici nu știu ce greutate. Am avut pacienți, care mi-au spus că au ridicat un butoi plin de 200 de kilograme. Asta este normal pentru o minte sănătoasă? Articulațiile, gândiți-vă că sunt niște mecanisme active, au cartilajul, au sinoviala, acea membrană, care le învelește, au capsulă pe deasupra, sunt foarte bine inervate, au receptori. Tu dacă încarci mai mult decât trebuie, cine rezistă? Nici fizicul și nici mentalul nu rezistă și nici materialul nu rezistă. Deci atenție. E mare lucru să mai chemi un coleg sau să utilizezi un dispozitiv? Puțin mai apreciativi vis-a-vis de ceea ce facem, pentru că toate culeg repercusiuni.”, a mai spus medicul specialist reumatolog Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite