vineri, 12 aprilie, 2024

Cât de importantă este vitamina D pentru organism? Prof. dr. Rodica Chiriac, medic reumatolog explică rolul acesteia în prevenirea osteoporozei – VIDEO

Nu știi cât de importantă este vitamina D pentru organism? Ei bine, în rândurile care urmează, medicul reumatolog Rodica Chiriac va vorbi despre rolul acestei vitamine în menținerea sănătății.

Vitamina D face parte din categoria substanțelor nutritive necesare organismului, pentru buna sa funcționare. Aceasta este produsă în mod natural de organism, în momentul în care pielea este expusă la soare, dar se găsesște și în anumite alimente, cum sunt peștele, ouăle și produsele lactate. În combinație cu un alt element important, calciul, vitamina D contribuie la formare oaselor și la menținerea sănătății lor, prevenind astfel osteoporoza.

Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este cel de asimilare a calciuluiu și a fosforului la nivelul intestinului subțire și de fixare a acestora în oase și dinți. În acest fel, se ajunge la o remineralizare osoasă corectă.

Cât de importantă este vitamina D pentru organism? Ce spune medicul Rodica Chiriac despre această vitamină

Vitamina D are o contribuție covârșitoare în prevenirea osteoporozei, spune medicul reumatolog Rodica Chiriac. Potrivit acesteia, este foarte importantă dozarea vitaminei D după vârsta de 40 de ani, deoarece nivelul ei riscă să scadă, ceea ce înseamnă că este nevoie de compensare.

Vitamina D nu este utilă doar pentru ținerea la distanță a osteoporozei, ci și pentru funcționarea sistemului imunitar. În combinație cu Omega 3, aceasta susține bunul mers al sistemului de apărare a organismului în sezonul rece.

„Și laptele are, și ouăle au și toate fructele și legumele. Și mai toate au vitamina D, dare trebuie să le consumăm și să fim atenți la capitolul ăsta. Și dacă am ajuns la o vârstă de premenopauză, adică doar 40 și de ani, e bine să ne dozăm. Pentru câțiva lei, aflăm care e nivelul nostru de vitamină D. Dacă este sub 30, limita de jos, trebuie obligatoriu să ne compensăm. Între 30 și un alt nivel este limita normală. De ce zic vitamina D? Nu este principalul metabolit pentru os, deci care ajută osul să funcționeze corespunzător, dar cum se fac acum în reclame la televizor și imunitatea beneficiază și alte metabolisme, și alte celule. Deci obligatoriu nivelul de vitamina D trebuie să fie cel corespunzător.”, a declarat prof. dr. Rodica Chiriac.

Prof. dr. Rodica Chiriac, despre elementele care previn instalarea osteoporozei: „Cartilajul se hrănește prin mișcare”

Osteoporoza poate fi prevenită, pe lângă vitamina D, și cu ajutorul mișcării. Ea hrănește cartilajul și menține osul sănătos cât mai mult timp. De asemenea, beneficiile mișcării sunt nenumărate, printre ele aflându-se întărirea musculaturii, menținerea sănătății psihice și înlăturarea stresului. Mai mult decât atât, practicarea mișcării reduce considerabil șansele de apariție a accidentelor vasculare cerebrale. Unele studii au arătat că cei care au deja o afecțiune cardiacă și practică o activitate fizică regulată pot ajunge, în unele cazuri, să renunțe la o parte din medicamentele recomandate pentru boala lor sau să micșoreze dozele acestora.

„Cartilajul se hrănește prin mișcare, osul, ca să fie rezistent, are nevoie de forță de tracțiune mecanică. Dacă stai așa, cumințel, nu se exercită nicio forță pe nicăieri.”, a adăugat medicul reumatolog Rodica Chiriac.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite