luni, 25 septembrie, 2023

De ce se spune „bogdaproste” când primești de pomană. Ce înseamnă acest cuvânt

În tradiția creștin-ortodoxă, se obișnuiește să spui „bogdaproste” când primești de pomană pentru sufletul cuiva de pe lumea cealaltă. Una dintre practicile obișnuite ale Bisericii Ortodoxe este pomenirea credincioșilor, fie că sunt vii ori adormiți. Iar aceasta se face la diferite slujbe religioase și în anumite momente ale acestora.

Pomenirea morților reprezintă grija celor vii pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice și constă în jertfe aduse în numele celor morţi. Pomenirile sau praznicele celor adormiți se mai numesc şi parastase. Însă, atunci când cineva primeşte ceva dat şi slujit la Biserică sau acasă, el spune, pentru cel mort: „Dumnezeu să-l ierte” sau „bogdaproste”.

Ce trebuie să spui când dai de pomană

Atunci când cineva drag moare este de datoria noastră să dăm de pomană pentru sufletul acestuia. Astfel că suntem puși în situația încare trebuie să știm ce să-i spunem persoanei căreia îi împărțim.

Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru pomenirea celor adormiți este ca aceștia să fie pomeniți la Sfânta Liturghie. Așadar, pomenirea lor poate fi însoțită prin parastase, pomeni, milostenii sau lucruri împărțite.

Pomana reprezintă un act de milostenie pentru ajutorarea celor vii și pentru sufletul celor care s-au stins . Când împărțim este bine să îi spunem celui care primește pomana:

„Primește această pomană pentru sufletul lui …”, precizând pentru cine faci pomana.

De ce se spune „bogdaproste” când primești de pomană

Totodată, și persoana care primește de pomană trebuie să spună ceva în acel moment. Atunci când primești de pomană de sufletul cuiva adormit, se spune „bogdaproste”. Acesta este un obicei din moși-strămoși pe care toate generațiile îl respectă. Originea acestui cuvânt este ruso-slavă și este o formulă de mulțumire folosită în biserică.

Trebuie știut că acest cuvânt se folosește cel mai des atunci când se primește ceva de pomană pentru sufletele celor adormiți. Cuvântul „bogdaproste” înseamnă „Dumnezeu să îl / o ierte”. Totodată, acest lucru înseamnă mulțumire și rugăciune.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite