Atunci când te întrebi ce este boala lupus este bine să știi că aceasta este o boală cronică de natură autoimună. Autoimună înseamnă că organismul începe să producă anticorpi ca răspuns la boală și, în acest fel, începe să afecteze alte organe și țesuturi. Cel mai frecvent, pielea, rinichii, plămânii, inima și vasele de sânge. Organismul începe să lucreze împotriva lui însuși, distrugându-se.
Lupusul eritematos afectează în principal femeile tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. La această categorie de pacienți, boala apare cu 80% mai des decât, de exemplu, la bărbați. Boala este destul de rară, potrivit statisticilor mondiale, afectează aproximativ 50 de persoane la 100 de mii.
Ce este boala lupus? Cauzele apariției afecțiunii la adulți și simptomele acesteia
Știința nu a aflat încă exact de ce apare această boală. Cel mai frecvent, lupusul eritematos la adulți este cauzat de factori genetici, dar ar putea fi vorba și de o perturbare hormonală, sau de o infecție anterioară. Cel mai frecvent factor de mediu predispozant observat de statisticile medicale este expunerea excesivă la lumina soarelui.
Riscul de a dezvolta boala este direct legat de cât de protejat ești de soare. Dacă nu folosiți cremă de protecție solară atunci când vă petreceți vacanța în țările calde, șansele de a vă confrunta cu LES cresc semnificativ.
Lupusul eritematos la adulți nu este ușor de recunoscut, deoarece simptomele sunt caracteristice diferitelor boli. În 60-70% din cazuri, pe obraji apare o erupție cutanată „clasică” în formă de fluture, care, în linii mari, seamănă cu mușcăturile de lup. De aici și provine denumirea de „lupus eritematos”, de altfel. Mulți pacienți dezvoltă, de asemenea, pete groase, roșii și solzoase pe brațe și trunchi, ceea ce poate duce la atrofierea pielii feței, membrelor și trunchiului.
Un alt simptom frecvent și tipic al lupusului eritematos este durerea articulară. Spre deosebire de artrită, în care este afectată, de exemplu, o singură articulație, care are o sarcină grea, boala autoimună de tip lupus se caracterizează prin articulații simetrice, mai des genunchii. Dar poate fi vorba și de orice altă articulație.
De ce semne este însoțit debutul bolii? Ce spun specialiștii
Debutul bolii este adesea însoțit de febră mare, care poate ajunge până la 40 °C, astfel încât lupusul eritematos la adulți poate fi confundat inițial cu o infecție respiratorie acută. Apar simptome de intoxicație caracteristice inflamației generale: dureri de cap, stare generală de rău și ganglioni limfatici inflamați.
Unul dintre simptomele clasice ale lupusului este afectarea rinichilor. Rinichii își pierd funcția de filtrare, organismul pierde multe proteine, iar acest mecanism duce la umflături. Astfel, principalele simptome ale lupusului eritematos la adulți sunt o erupție cutanată în formă de fluture pe obraji. De asemenea, apar dureri la nivelul articulațiilor, de obicei simetrice. Pacienții suferă de febră, dureri de cap, stare de rău și umflături cauzate de afectare rinichilor.
Până în prezent, știința nu a găsit un leac pentru lupusul eritematos sistemic. Scopul medicilor este de a ameliora rapid afecțiunea acută, de a obține o remisiune și apoi de a menține o stare stabilă în care persoana poate trăi până la o vârstă înaintată.
Din moment ce știi ce este boala lupus este bine să cunoști și care sunt metodele de tratament pentru acesta. Tratamentul lupusului eritematos la adulți implică, în primul rând, reducerea la minimum a expunerii la factorii provocatori, cum ar fi lumina soarelui. În al doilea rând, pacienții cu lupus eritematos primesc obligatoriu tratament medicamentos.