luni, 24 iunie, 2024

Dr. Solange Tamara Roșu, despre utilizarea dexametazonei în tratamentul pneumoniei: „Are efect antiinflamator” – VIDEO

Dr. Solange Tamara Roșu, șefa UPU a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre utilizarea dexametazonei în tratamentul pneumoniei. Ce este această substanță activă și care este scopul ei?

Dexametazona este un medicament care se administrează doar cu prescripție medicală, atât copiilor, cât și adulților, într-o multitudine de afecțiuni. Dexametazona este, de fapt, un glucocorticoid foarte puternic, a cărui acțiune este de durată. Efectul acestui medicament este cel al hormonilor naturali, care sunt produși de organism de către glandele adrenale, situate deasupra rinichilor.

Rolul dexametazonei este de a reduce inflamația și de a contribui la ameliorarea simptomelor afecțiunilor inflamatorii, artritei și astmului.

Dr. Solange Tamara Roșu, despre utilizarea dexametazonei în tratamentul pneumoniei: „Evoluția pacientului după această oxigenoterapie îmbogățită cu medicație este bună”

Dexametazona este recomandată într-o gamă extinsă de afecțiuni, cum sunt: afecțiunile autoimune (boli în care siustemul imunitar produce anticorpi împotriva propriilor țesuturi – artrita reumatoidă sau lupusul eritematos sistemic), alergiile severe, problemele renale sau unele afecțiuni ale pielii. De asemenea, dexametazona poate fi administrată și în caz de greață și vărsături, dar și în pneumonii sau laringite, sub formă de aerosoli. Se poate administra și sub formă de tablete sau soluție.

Important de precizat este că medicamentele care au la bază dexametazonă trebuie utilizate doar la nevoie și numai la recomandarea medicului.

„Vă informez că utilizăm dexametazona în aerosoli. De ce? Fiindcă ea are efect antiinflamator. Evoluția pacientului după această oxigenoterapie îmbogățită cu medicație este bună. În practica medicală există și medicamente, care sunt în categoria off-label. Sunt doar sub stricta supraveghere a medicului și la indicația lui. Nu intră în procedură uzuală de utilizare. Noi, ca medici, prin faptul că relaționăm cu pacienții și avem evoluția lui pozitivă, suntem îndreptățiți să utilizăm și acest medicament. Chiar este bun. Sigur, nu se fac excese.” , a declarat dr. Solange Tamara Roșu, la BZI LIVE.

Dr. Solange Tamara Roșu în studioul bzi live
Important de precizat este că medicamentele care au la bază dexametazonă trebuie utilizate doar la nevoie și numai la recomandarea medicului.

Dr. Solange Tamara Roșu: „Efectul este foarte bun și în timp mai scurt”

Medicul Solange Tamara Roșu recomandă aerosolii cu dexametazonă, deoarece sunt strict pe arborele respirator inflamat și au un efect foarte bun, într-un timp foarte scurt. Aerosolii sunt ideali pentru pacienții cu laringită și care se confruntă cu tuse, răgușeală, senzație de sufocare, voce stinsă. Efectul aerosolilor la această categorie de pacienți este extraordinar, adaugă medicul.

„Se cunoaște și chiar se recomandă să facă și terapie cu medicație antiinflamatorie pe cale orală. Are efect general până la urmă, însă aerosolii sunt strict pe arborele respirator inflamat. Ca atare, efectul este foarte bun și în timp mai scurt. Nu exagerăm, doar acele cazuri, care au chiar nevoie. Noi, în practică, avem pacienți cu laringită. Laringita este o inflamație a laringelui, care se manifestă zgomotos la cei de vârstă mică, tușesc frecvent, sunt răgușiți, se sufocă, nici nu pot vorbi, vocea este stinsă. Efectul aerosolilor la această categorie de pacienți este extraordinar.”, a mai spus medicul Solange Tamara Roșu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite