vineri, 12 iulie, 2024

Elevii români sunt analfabeți, dar sunt primii din Europa la medalii la Olimpiade! Paradoxul unui sistem de educație aflat la pământ

Există un paradox în România, țara care, potrivit testelor PISA, are 50% dintre elevii români analfabeți funcționali. Cu toate acestea, România este pe primul loc la Olimpiadele internaționale după numărul de medalii câștigate.

Finlanda, țara cu cel mai bun sistem educațional din lume, nu are nicio medalie la Olimpiadă. Asta în condițiile în care țara nordică are condiții de învățare la care românii nici măcar nu pot visa.

Elevii români, analfabeți, dar primii din Europa la medalii la Olimpiade

Primii în Europa după medaliile la Olimpiade sunt elevii români care, potrivit testelor PISA, au mare dificultate în a înțelege un text. Jumătate dintre elevii din țară sunt analfabeți funcționali, dar asta nu împiedică elitele din România să bată tot ce este de bătut în concursurile internaționale. Potrivit newsweek, anul 2022 a fost un an în care România a obținut numeroase medalii. Practic, elevii români au fost pe locuri fruntașe la mai toate competițiile la care au participat. Așadar, la matematică și la fizică suntem pe locul 1 după numărul de medalii, la informatică și chimie suntem pe locul 3. În total, elevii români au obținut 7 medalii de aur și 7 de argint, și asta la 4 materii.

Statistica ține cu noi și când vorbim de poziția ocupată în clasamentul internațional. La nivel mondial, România se află pe poziția a treia în lume, după China și Coreea, la Olimpiada Internațională de Fizică. Elevii noștri au obținut 4 medalii de aur și una de bronz. La Olimpiada Internațională de Chimie, țara noastră ocupă locul doi după Turcia.

Testele PISA sunt relevante?

Întrebarea este una simplă. Cât de relevande sunt testele PISA dacă Finlanda, care a obținut cele mai bune rezultate din lume, nu a obținut nicio medalie la nivel internațional. Conform testelor amintite anterior, aproximativ jumătate dintre elevii din țară sunt analfabeți funcționali. Ba mai mult, toate țările fruntașe la testele PISA sunt cu mult sub noi când vine vorba despre câștigarea de medalii.

PISA vs Olimpiadă

Făcând o paralelă dintre testele PISA și Olimpiadă, statistica ne plasează la coadă sau în fruntea clasamentului. Depinde de cum îți începi lectura.

Așadar, România, la testele PISA ocupă locul 55 în lume și 26 la nivel de Uniune Europeană. La Olimpiadă, România ocupă locul 1 la Fizică, locul 2 la Chimie.

Estonia ocupă locul 1 în UE la testele PISA, dar la olimpiadele de profil a cucerit doar 3 medalii de bronz, Fizică, 3 medalii de bronz la chimie și matematică. Celelalte state precum Finlanda, Germania, Olanda sau Suedia, se află în aceeași situație.

Elevii români sunt în proporție de jumătate analfabeți funcționali, dar sunt premianți la olimpiade. O situație paradoxală care ne pune să ne gândim unde ar fi țara dacă sistemul educațional s-ar ridica la nivelul din Vestul Europei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite