duminică, 3 decembrie, 2023

Francezii pregătesc locații speciale pentru Jocurile Olimpice din 2024 (P)

Ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice va avea loc la Paris, însă nu doar capitala Franței va fi gazda acestui eveniment așteptat de o lume întreagă. Jocurile Olimpice vor avea loc între 26 iulie și 11 august 2024, iar 10.500 de sportivi vor concura în cele 32 de sporturi (48 de discipline sportive).

Francezii se pregătesc intens de ceea ce își propune a fi cea mai spectaculoasă ediție a Jocurilor Olimpice din istorie. Ceremonia de deschidere va avea loc în Jardins du Trocadero și pe râul Sena, în timp ce cea de închidere este programată pe Stade de France.

Deși în mod oficial s-a anunțat că Paris este gazda Jocurilor Olimpice 2024, în realitate evenimentul se va disputa pe întreg teritoriul Franței, dar și în Tahiti. Spre exemplu, în zona Versailles, vor avea loc competiții de golf, ciclism și echitație. Ba chiar competițiile de echitație vor avea loc în grădinile iconice ale Palatului Versailles, unde pot veni până la 80 de mii de spectatori. În această zonă vor fi create tribune temporare pentru spectatori.

Meciuri de fotbal nu vor avea loc doar la Paris, ci și la Lille, Marseille, Lyon, Bordeaux, Saint-Etienne, Nice și Nantes. La Vaires-sur-Marne sunt programate competiții de canotaj, kaiac-canoe, la Chateuroux vor avea loc probele de tir, iar în Vechiul Port din Marseille sunt programate cursele de sailing.

Locațiile emblematice de la Jocurile Olimpice 2024

  • Stade de France – Construit în special pentru Cupa Mondială din 1998, este gazda naționalei Franței la fotbal și rugby. Aici vor avea loc meciuri de rugby și probe de atletism.
  • Stade Roland Garros – Este casa tenisului din Franța și locul în care are loc turneul de Grand Slam. Arena a fost construită în 1928 și a oferit o mulțime de meciuri de povestit nepoților. Tenismenul Rafael Nadal se simte excelent aici.
  • Versailles – Într-un loc încărcat de istorie vor avea loc cursele de echitație și pentatlon. Peisajul va fi unul idilic, de poveste, iar Versailles este un punct de atracție pe harta de la Jocurile Olimpice 2024.
  • Place de la Concorde – Aflată în inima celui de-al 8-lea arondisment din Paris, Place de la Concorde este una dintre cele mai mari piețe din Paris. Aici s-au petrecut multe momente din istoria Franței. În Place de la Concorde vor fi amenajate terenuri pentru baschet 3×3, curse de BMX freestyle și skateboarding.
  • Grand Palais – A fost construit în 1897, a avut mai multe roluri în istorie, iar la Jocurile Olimpice din 2024 va găzdui competițiile de Taekwondo și scrimă, unde avem o șansă bună să câștigăm o medalie, sportivele noastre fiind printre favorite la pariuri online. România a câștigat 4 medalii de aur, 6 de argint și 7 de bronz la scrimă în istoria participărilor la Jocurile Olimpice.

România are peste 50 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice

România are până acum peste 50 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice. Cei mai mulți dintre ei sunt de la canotaj, dar este de așteptat ca numărul acestora să crească în mod simțitor în perioada următoare, întrucât probele care asigură prezența sunt în plină desfășurare.

Țara noastră și-a făcut debutul la Jocurile Olimpice în 1900, când a fost reprezentată de un sportiv la Paris. A urmat o pauză până în 1924, la o ediție organizată tot de Paris, la care au participat 35 de sportivi. Aceasta este și ediția la care România a obținut prima ei medalie din istoria participărilor, un bronz. Primul aur olimpic din istoria României a fost câștigat în 1952, la Jocurile Olimpice de la Helsinki.

Cea mai bună participare a României la Jocurile Olimpice datează din 1984, la Los Angeles, când sportivii noștri au adunat 53 de medalii, dintre care 20 de aur. În clasamentul pe medalii, România s-a clasat pe doi.

În ultimele două decenii, sportul din România a fost într-un regres, astfel că numărul medaliilor a scăzut simțitor de la o ediție la alta. Dacă în 2004 am plecat acasă cu 19 medalii, în 2008 a scăzut la 9. În 2012, de la Londra, am câștigat 7 medalii, iar la edițiile din 2016 și 2020 am obținut doar câte 4 medalii.

În 2024, România are așteptări mai mari, în special de la canotaj, scrimă și înot. Din acest motiv, specialiștii estimează că România ar putea obține în jur de 10 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.