duminică, 3 decembrie, 2023

Guvernul interzice târgurile de Crăciun! Ce vor face primarii din țară

Guvernul interzice târgurile de Crăciun, Revelioane de stradă, concerte şi festivaluri pe bani publici. Astfel, primăriile nu mai au voie să cheltuie bani publici pentru a organiza astfel de evenimente.

Guvernul interzice târgurile de Crăciun!

Decizia Guvernului vine pentru a se face economii, ca să mai acopere gaura din buget. O ordonanţă specială în acest sens a fost pregătită de coaliţia de guvernare şi va fi adoptată în curând.

În București, Primăria Generală a cheltuit anul trecut cinci milioane de lei cu organizarea Târgului de Crăciun, iar acum intenționează să cheltuie aproximativ aceiași sumă, ofertele fiind deja lansate pe SEAP.

Dacă anul trecut, în Capitală, bucureștenii s-au putut bucura de căsuţe cu mâncare tradiţională, o roată panoramică înaltă de 40 de metri, lumini şi spectacole cu muzică live, un brad imens și patinoar, totul ar putea deveni istorie de sărbători.

Ordonanța pregătită de Guvern va limita drastic cheltuielile autorităţilor locale. Austeritatea va lovi din plin târgurile, festivalurile şi concertele organizate, până acum, din bani publici.

„Celebrele cheltuieli care țin de festivaluri, concerte, evenimente vor fi chiar interzise cu excepția celor care privesc sfârșitul de an și a celor care sunt dedicate zilelor oficiale ale unităților administrativ teritoriale“, a precizat Marcel Boloș, ministrul Finanţelor.

Ce se va întâmpla în marele orașe din țară

La Timişoara, capitală culturală europeană, ar putea fi probleme din cauza ordonanţei de austeritate. Nu este în pericol doar târgul de Crăciun sau petrecerea din noaptea de Revelion, ci şi festivitatea de închidere a capitalei europene a culturii. Asta deoarece mulţi bani vin din bugetul local, iar desfășurătorul este aproape gata.

Evenimentele care consumă mulți bani din bugetele locale pot să mai existe doar dacă sunt finanţate din sponsorizări si donații.

La Craiova, primăria vrea să deschidă târgul de Crăciun pe 14 noiembrie 2023.

„Nu ne afectează ordonanța pentru că nu folosim bani publici. De la bugetul local, în ultimii 3 ani, noi nu am folosit fonduri pentru Târgul de Crăciun. Pentru Revelion da, într-adevăr, am avut concerte în fiecare an, avem şi anul acesta. Dar contractul este făcut, este semnat, deci puţin probabil să îl putem opri anul acesta“, a spus primarul Craiovei, Olguța Vasilescu.

La Iași, primarul Mihai Chirica susține că nu s-a exagerat cu organizarea evenimentelor prilejuite de Sărbătorile de iarnă.

„Avem o medie a cheltuielilor de revelion în jur de 550 de mii – 600 mii de lei. Mă uitam prin ţară şi am găsit şi 2 milioane euro şi 2 milioane lei la oraşe mai mici decât noi. Deci niciodată nu am exagerat din această perspectivă şi o să încercăm să rămânem controlaţi“, a menționat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Prin ordonanța specială pregătită, Guvernul interzice târgurile de Crăciun, însă primarii din marile orașe ale țării spun că nu vor fi probleme cu organizarea evenimentelor legate de Sărbătorile de iarnă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.