luni, 25 septembrie, 2023

Horia Constantinescu, despre produsele alimentare cu E-uri: Ne îmbălsămăm din timpul vieții

Horia Constantinescu, șeful ANPC, a avut o intervenție în spaţiul public în legătură cu produsele alimentare care sunt pline de E-uri. Acesta a afirmat faptul că îmbălsămarea oamenilor începe din timpul vieții.

Horia Constantinescu a avut mai multe intervenții în spaţiul public legate de calitatea produselor comercializate în spațiul românesc. Acesta a arătat că sucul Fanta este mai slab calitativ decât produsele de același timp din vestul Europei.

Horia Constantinescu, despre produsele alimentare cu E-uri

Horia Constantinescu, președintele ANPC a oferi o declarație inedită în ceea ce privește calitatea produselor alimentare ce sunt pline de E-uri. Acesta consideră că oamenii sunt pregătiți de îmbălsămare încă din timpul vieții:

Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România – care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are un produs, ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public “Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă “Bună ziua, sunt zahărul! Evită-mă!”… Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri.

În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză “7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii…

Voi duce toate aceste “bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a afirmat Horia Constantinescu,conform 3dots.ro.

Horia Constantinescu a precizat faptul că a dat un ordin prin care obligă toate restaurantele să afișeze ce conţine un produs. Acesta consideră că ascunderea unor astfel de detalii poate fi considerat o practică înşelătoare:

De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Horia Constantinescu.

Măcar să știm că produsele sunt făcute din greieri

În încheiere, Horia Constantinescu explică faptul că informațiile suplimentare sunt făcute pentru ca oamenii să ştie ce consume. De altfel, șeful ANPC spune ironic că măcar să știm că produsele conțin făină de greiere. Din aceste considerente, Horia Constantinescu mai vorbește şi despre faptul că la ordinul semnat au fost numeroase asociații din HoReCa ce s-au opus.

Horia Constantinescu a conchis intervenția spunând că la nivelul ANPC au fost luate mai multe decizii referitoare la reducerea costurilor. De exemplu au fost montate, pe toate mașinile comisarilor ANPC au fost montate GPS pentru a preveni consumul de carburant pentru interese personale. Un alt subiect dezbătut de Horia Constantinescu a fost activitatea comisarilor din diferite județe. Directorul a arătat că nu este normal ca un comisar din Harghita, care are același salariu, să aibă dublă activitate comparativ cu unul din Ilfov.

Așadar, Horia Constantinescu continuă controalele la produsele alimentare pline cu E-uri și pare că își ia treaba foarte în serios.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite